Book review, movie criticism

Saturday, February 29, 2020

Jean-Jacques Annaud, Το τοτέμ του λύκου (Wolf totem 2015)


Jean-Jacques Annaud, Το τοτέμ του λύκου (Wolf totem 2015)


  Στην ανάρτησή μου για την «Επιστροφή στους λύκους» καταλήγω: «Διαβάζω στο διαδίκτυο ότι η ταινία αποτελεί κατά κάποιο τρόπο συνέχεια του «Τοτέμ του λύκου» του Ζαν-Ζακ Ανό. Φυσικά θα τη δω κι αυτήν».
  Και την είδα. Και θυμήθηκα ότι την είχα ξαναδεί. Και το επιβεβαίωσα κοιτάζοντας στο αρχείο μου με τίτλο «Tenies pou eida ke den egrapsa gi aftes». Σαν εισαγωγικό σημείωμα σ’ αυτό το αρχείο γράφω: «Αποφάσισα να γράψω σε ένα κατάλογο τις ταινίες που είδα και που δεν θα γράψω ξεχωριστά γι’ αυτές στο blog μου. Όχι γιατί ήταν όλες τους κακές ή μέτριες, αλλά γιατί δεν μπορώ να γράφω για όλες. Ξεκινάω για τις πριν από μια βδομάδα, 1-3-2012». Δεν είχα πάρει μέχρι τότε στα σοβαρά την ενασχόλησή μου με τον κινηματογράφο. Από κάποια στιγμή και μετά άρχισα να γράφω για κάθε ταινία που βλέπω, έχοντας πάρει το κολάι στο μεταξύ.
  Σ’ αυτές καταχώρησα και το «Attenberg» της Αθηνάς-Ραχήλ Τσαγκάρη, για να αναρτήσω τελικά σε ξεχωριστό αρχείο τις δυο γραμμές που έγραψα, όταν μου ζήτησε τη γνώμη μου για την ταινία ο ιρανός φεϊσμπουκικός φίλος μου Hoji Fred που με ανακάλυψε διαβάζοντας τις αναρτήσεις μου για τις ιρανικές ταινίες, που του τις μετέφραζε, όπως μου είπε, ένας έλληνας φίλος του. Μετάνιωσα που δεν είχα κάνει ξεχωριστή ανάρτηση, γράφοντας περισσότερα, γι’ αυτή την εξαιρετική ταινία.
  Η ταινία των Yi Feng και Li Weiyi αποτελεί όντως τη συνέχεια. Στην ταινία του Ανό, μεταφορά από ένα ημιαυτοβιογραφικό βιβλίο ενός ερυθροφρουρού που είχε πάει με ένα φίλο του το δεύτερο χρόνο της πολιτιστικής επανάστασης του Μάο (1967) στην εσωτερική Μογγολία, οι λύκοι καταδιώκονται απηνώς. Μετά από 45 χρόνια είναι προστατευόμενο είδος.
  Σκληρή ταινία, είδα να σκοτώνουν τα μικρά λυκάκια βάζοντάς τα μέσα σε σακιά και πετώντας τα ψηλά στον αέρα, για να πέσουν με δύναμη στο έδαφος. Όμως ο Jiang Rong κατάφερε να σώσει ένα λυκάκι, το οποίο πήρε μαζί του. Άνοιξε ένα λάκκο και το έβαλε μέσα. Όταν το έβγαζε έξω, το είχε πάντα δεμένο με λουρί, σαν σκύλο. Να ήταν άραγε αυτό το λυκάκι που δάγκωσε τον Feng Shaofeng, όπως διαβάζω στη βικιπαίδεια; Πιθανότατα, ήταν πολύ μικρό για να εκπαιδευτεί πλήρως, ενώ οι μεγάλοι λύκοι που τους είχαν πάρει κουτάβια από ζωολογικούς κήπους πέρασαν τέσσερα χρόνια εκπαίδευσης.
  Οι λύκοι αποφεύγουν να επιτίθενται στον άνθρωπο και σε ζώα που βρίσκονται στην κατοχή του ανθρώπου. Όμως το έκαναν, και υπεύθυνοι ήταν οι άνθρωποι.
  Οι λύκοι κυνηγούσαν και σκότωναν γαζέλες τις οποίες έκρυβαν κάτω από το χιόνι σε ένα παγωμένο τοπίο, που λειτουργούσε περίπου σαν το ψυγείο τους. Οι Μογγόλοι πήγαν και πήραν τα μισά. Γιατί όχι και τα άλλα μισά; Μα έπρεπε να φάνε και οι λύκοι.
  Κάποιος από αυτούς μαρτύρησε σε έναν έμπορο της πόλης στον οποίο είχαν πάει να πουλήσουν γαζέλες το μέρος που τις έκρυβαν οι λύκοι. Πήγε με συνεργάτες του και μάζεψε τις υπόλοιπες. Οι λύκοι, μη έχοντας να φάνε, δεν είχαν άλλη επιλογή παρά να επιτεθούν σε ζώα που ήξεραν ότι ανήκαν στον άνθρωπο. Παρακολουθούμε σκηνές αγριότητας στην επίθεσή τους εναντίον των αλόγων των οποίων τη φύλαξη ο κομματικός υπεύθυνος είχε εμπιστευθεί σ’ αυτούς τους Μογγόλους, και αργότερα στο κοπάδι με τα πρόβατα. Αυτό βέβαια επισφράγισε τη θανατική τους καταδίκη, άρχισε η απηνής δίωξή τους μέχρι που εξολοθρεύθηκαν όλοι, μέχρι ενός.
  Λάθος, είχε μείνει το λυκάκι. Ο Jiang Rong το απελευθερώνει. Αυτό φεύγει. Λίγο πιο πέρα ο Jiang Rong το φωνάζει. Γυρνάει, τον βλέπει. Όμως δεν έρχεται να τον αποχαιρετήσει, απομακρύνεται τρέχοντας.
  Τεράστια διαφορά από το ντοκιμαντέρ. Τις αγαπησιάρικες σχέσεις της Li Weiyi με το λυκάκι της, τα συνεχή τους αγκαλιάσματα, δεν θα τα δούμε εδώ. Ναι, το ντοκιμαντέρ μου άρεσε πολύ περισσότερο από ό,τι η ταινία του Ανό. Αλλά βέβαια δεν έφτασε ποτέ στις δυτικές αίθουσες, αυτό μπορώ να το συμπεράνω σίγουρα βλέποντας ότι στο IMDb υπάρχει μόνο ο τίτλος και ένα πόστερ. Ανέβασα μια σύντομη περίληψη, αλλά νομίζω δεν κατάφερα να ανεβάσω τα ονόματα των δυο πρωταγωνιστών. Περίπλοκες οι οδηγίες, μετά από κάποιες προσπάθειες παραιτήθηκα. Να το γράψω και εδώ, η ταινία υπάρχει στο youtube, μπορείτε να τη δείτε με τους αγγλικούς υπότιτλους, αλλά και αγγλικά να μην ξέρετε οι εικόνες φτάνουν.
 

No comments: