Book review, movie criticism

Thursday, February 13, 2020

Jay Roach, Η βόμβα (Bombshell, 2019)


Jay Roach, Η βόμβα (Bombshell, 2019)


  Γνωστή η ιστορία, η σεξουαλική παρενόχληση αφεντικών και προϊσταμένων. Η καημένη η κοπέλα έχει δυο επιλογές, ή να χάσει τη δουλειά της ή να υποκύψει. Εσείς, αγαπητές μου αναγνώστριες, στη θέση τους τι θα κάνατε;
  Ασφαλώς δεν θα υποκύπτατε.
  Όμως μην το λέτε, μην είστε και τόσο σίγουρες, δεν βρεθήκατε στη θέση τους για να ξέρετε.
  Εδώ αυτός που παρενόχλησε δεν ήταν το αφεντικό αλλά κάποιο υψηλά ιστάμενο στέλεχος ενός καναλιού. Και όταν αρχίσουν να μιλάνε η μια κοπέλα μετά την άλλη, το αποτέλεσμα θα είναι το στέλεχος αυτό θα πάρει τα παπούτσια του στο χέρι, αλλά χωμένη μέσα σ’ αυτά ήταν μια παχυλή αποζημίωση, μεγαλύτερη απ’ αυτή που πήραν οι κοπέλες. Όμως ο διασυρμός διασυρμός, λίγο μετά πέθανε.
  Αντιγράφω από το ανέκδοτο μυθιστόρημα «Ο άνθρωπος με τις βαλίτσες» του φίλου μου του Μανόλη Πρατικάκη, που μου το έστειλε σε pdf για να το διαβάσω και να κάνω τυχόν παρατηρήσεις.
  «Σκηνή Α: Γνωστός πάμπλουτος καναλάρχης παρευρίσκεται σε μίτινγκ τριάντα περίπου στελεχών της επιχείρησης. Η πόρτα ανοίγει· μπαίνει μία νεαρή αρκετά ελκυστική κοπέλα. Ο καναλάρχης στρέφει· ποια είσαι εσύ; Τη ρωτά με επιτακτικό θράσος. Υπάλληλος της εταιρείας σας κύριε Πρόεδρε. Καλά και πώς δεν σ’ έχω ακόμη γα… πώς μου ξέφυγες εσύ; (Λέει τη γνωστή λέξη ξεδιάντροπα μπροστά σε κόσμο.) Η κοπέλα σκύβει ντροπιασμένη κατακόκκινη και σωπαίνει. Είναι εκεί τριάντα άτομα (είκοσι δύο άνδρες και οχτώ γυναίκες). Δεν βγάζει κανείς άχνα· δεν διαμαρτύρεται για την αχρειότητα του «Αφεντικού». Για την ποταπότητα αυτού του επηρμένου τέρατος, που διαθέτει χρήμα κι εξουσία και με τα κανάλια του «διαμορφώνει» το «ήθος του λαού» με «απίστευτη ευπρέπεια». Τελειώνοντας να περάσεις από το γραφείο μου της λέει. Εκείνη σκύβει το κεφάλι έτοιμη να κλάψει. Γύρω απόλυτη σιγή».  
  Αυτά δεν συμβαίνουν μόνο στο χώρο της πλουτοκρατίας αλλά και στο χώρο της τέχνης, ιδιαίτερα στο χώρο του κινηματογράφου, ο φίλος μου ο Γιάννης ο Καραμπίτσος μας διηγιέται κατά καιρούς διάφορα σχετικά. Εδώ θα αφηγηθώ κάτι που άκουσα, χωρίς τη στιλιστική γλαφυρότητα του Μανόλη.
  Ομοφυλόφιλος θιασάρχης, ακούγοντας να κυκλοφορούν κάποια σχόλια πίσω από την πλάτη του, καλεί το θίασο. Τους στήνει μπροστά του και τους λέει: -Όποιον δεν τον έχω πηδήξει να κάνει ένα βήμα μπροστά.
  Ένας μόνο έκανε αυτό το βήμα.
  Φυσικά δεν θα κάνω έρευνα να επιβεβαιώσω αυτή την ιστορία, για ό,τι ακούμε και διαβάζουμε δεν μπορούμε να είμαστε ποτέ σίγουροι ότι είναι αλήθεια, πράγμα που φαίνεται συχνά από τα fake news που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο.
  Εξαιρετικές οι ερμηνείες των τριών γυναικών, Charlize Theron, Nicole Kidman, και Margot Robbie. Και φυσικά η ταινία, η οποία κέρδισε το όσκαρ καλύτερου μακιγιάζ-μαλλιών.   


No comments: