Book review, movie criticism

Sunday, March 28, 2021

Klaus Mitchell, Vegan 2018 (2019)

Klaus Mitchell,  Vegan 2018 (2019)

 


  Το ντοκιμαντέρ αυτό, στο οποίο εμφανίζεται και ο Ali Tabrizi (ο λόγος για τον οποίο το είδαμε), αναφέρεται στη χορτοφαγία.

  Ξέρω άτομα που είναι χορτοφάγα, με το σκεπτικό ότι τα ζώα υποφέρουν πριν καταλήξουν στο τραπέζι μας. Εδώ ακούω ότι η διατροφή των ζώων αυτών, επί πλέον, δημιουργεί πάρα πολλά απόβλητα και ρύπους που επιβαρύνουν τον πλανήτη μας.

  Και όχι μόνο.

  Καίνε τον Αμαζόνιο, αυτόν τον μεγάλο πνεύμονα της γης, για να απελευθερώσουν εκτάσεις για εκτροφή ζώων.

  Έχω τις ενστάσεις μου για τη χορτοφαγία. Έχει γίνει και αυτή μια θρησκεία, με τους οπαδούς της όλο να αυξάνονται. Στο άλλο άκρο, το κίνημα της ωμοφαγίας, που βέβαια συμπεριλαμβάνει και το κρέας.

  Για το δεύτερο, η αντίρρησή μου είναι ότι η ωμοφαγία δεν είναι ό,τι πιο υγιεινό για το στομάχι. Τρώμε σαλάτες, αλλά θα μπορούσαμε να φάμε ωμά όσπρια; Ίσως, αν τα βάλουμε στο νερό να παλύνουν. Οι ωμοφάγοι θα μας πουν.

  Για το πρώτο, το κρέας προσφέρει απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Για μένα το μοσχαρίσιο κρέας, και μάλιστα το συκώτι, είναι μονόδρομος για την αναιμία μου, και φυσικά για την βιταμίνη B που είναι θεραπευτική για τα προβλήματα δισκοπάθειας που έχω. Βέβαια θα έπρεπε να ληφθούν νομοθετικά μέτρα για τις συνθήκες διαβίωσης των ζώων. Πιθανόν να υπάρχουν αλλά δεν εφαρμόζονται καθώς στόχος είναι πάντα το μικρότερο κόστος. Θυμάμαι πόσο με σόκαρε όταν είδα στο αμπάρι ενός πλοίου στοιβαγμένα μέσα σε τελάρα, κολλητά κολλητά, μικρά κοτοπουλάκια, νεοσσοί, που κακάριζαν απελπισμένα.

  Το ότι η κατάχρηση κρέατος είναι βλαβερή για την υγεία το ξέρω εδώ και χρόνια. Έχω αναφερθεί σ’ αυτήν στο βιβλίο μου «Περιβάλλον, διατροφή και ποιότητα ζωής». Εγώ το έχω περιορίσει στο ελάχιστο. Σπάνια να φάω ένα χοιρινό πιττόγυρο, όπως και κοτόπουλο. Μια ή δυο φορές την εβδομάδα που θα φάω κρέας, αυτό θα είναι μοσχαρίσιο.

  Παν μέτρον άριστον έλεγαν οι πρόγονοί μας.

  Έχω και άλλες ενστάσεις.

  Τα μικρά πλάνα του ντοκιμαντέρ που διαδέχονταν με ταχύτητα το ένα το άλλο με κούραζαν αφάνταστα. Ήταν στη λογική της διαφήμισης, όπου και εδώ βλέπουμε τα πλάνα να διαδέχονται με μεγάλη ταχύτητα το ένα το άλλο.

  Αν θέλετε να δείτε το ντοκιμαντέρ αυτό, υπάρχει στο youtube με αγγλικούς υπότιτλους.

 

 

No comments: