Book review, movie criticism

Sunday, March 28, 2021

Gautam Singh, Daughters of the brothel (2011)

Gautam Singh, Daughters of the brothel (2011)

 


  Συγκλονιστικό και αυτό το ντοκιμαντέρ όπως και εκείνο του Pankaj Johar, «Selling children».

  Το Chaturbhuj-sthan είναι μια ινδική Τρούμπα, μια συνοικία με πορνεία. Έχει ιστορία 300 τόσων χρόνων, και για πολλές πόρνες το επάγγελμα είναι κληρονομικό.

  Κεντρικό πρόσωπο είναι η Naseema.

  Την εγκατέλειψε η μητέρα της και τη μεγάλωσε μια πόρνη, η οποία φρόντισε για τη μόρφωσή της. Επιστρέφοντας στο Chaturbhuj-sthan εργάστηκε για τις πόρνες. Δανείστηκε από τράπεζες, έστησε μια μικροεπιχείρηση μέσα στη συνοικία όπου έφτιαχναν κεριά, σπίρτα κ.ά. στην οποία απασχολήθηκαν πόρνες εγκαταλείποντας την πορνεία. Αλλά το πιο σημαντικό ίσως είναι ότι εξέδωσε ένα περιοδικό, το Jugnu, 32σέλιδο, με θέματα που απασχολούν τις πόρνες. Μπορούσαν να γράφουν πόρνες και από άλλες περιοχές, και απέκτησε συνδρομητές από όλο τον κόσμο.

  Η Naseema κατάφερε να επαναπατρίσει πολλές πόρνες, όμως δεν ήταν πάντα εύκολο.

  Η Roma ήταν ένα δεκαεννιάχρονο κορίτσι από το Μπάγκλα Ντες που ξεγελάστηκε από τον κουνιάδο της και ήλθε στην Ινδία να παντρευτεί τάχα ένα φίλο του. Σώθηκε από την Naseema και μεταφέρθηκε σε ένα κυβερνητικό ίδρυμα. Όμως η επιστροφή στην πατρίδα είναι δύσκολη. Η οικογένεια δεν την θέλει πίσω, θα ήταν στίγμα γι’ αυτήν. Είναι συγκλονιστικές οι σκηνές όπου τη βλέπουμε να εκλιπαρεί τον αδελφό της να έλθει να την πάρει, και αυτός να προφασίζεται κάποιες δυσκολίες.

  Αυτές οι δραστηριότητες βέβαια δεν άρεσαν στην Begum, την επικεφαλής των πορνείων, και προσπαθούσε με κάθε τρόπο να τις εμποδίσει, όπως βέβαια και οι διάφοροι νταβατζήδες της περιοχής. Το ίδιο και τον σκηνοθέτη με το συνεργείο του.

  Υπάρχει όμως κάτι ακόμη πιο συγκλονιστικό.

  Μια άλλη περιοχή με πορνεία την πυρπόλησαν χωρικοί σε συμφωνία με τις αρχές. Κάπου 100 άτομα χάθηκαν μέσα στις φλόγες. Υπάρχει η συγκλονιστική μαρτυρία ότι έριξαν ένα μωρό στη φωτιά (μου θύμισε ανάλογη σκηνή από τον «Αλέξανδρο Νιέφσκι» του Αϊζενστάιν»).

  Γυναίκες και από τις δυο περιοχές έκαναν απεργία πείνας σαν διαμαρτυρία. Τις συνέλαβαν και τις φυλάκισαν.

  Το αρχαιότερο επάγγελμα διώκεται αδυσώπητα. Να δείτε που σε μας τα τελευταία που θα ανοίξουν θα είναι τα πορνεία. Και δεν φαντάζομαι οι πόρνες να παίρνουν αποζημίωση όπως παίρνουν άλλοι επαγγελματίες. Ένας θεός ξέρει πώς τα βγάζουν πέρα με το lockdown.

 

 

No comments: