Book review, movie criticism

Sunday, March 28, 2021

Ali Tabrizi, Seaspiracy (2021)

 

Ali Tabrizi, Seaspiracy (2021)

 


  Είπαμε, με ενδιαφέρουν και οι ιρανοί σκηνοθέτες της διασποράς, ακόμη και αν είναι δεύτερης ή τρίτης γενιάς.

  Είναι ο Ali γιος του Kamal, ανιψιός ή άλλος συγγενής, ή είναι απλά συνωνυμία;

  Δυστυχώς δεν μπόρεσα να βρω βιογραφικά του στο διαδίκτυο.

  Η ταινία αναφέρεται στην «πειρατεία των θαλασσών» (ωραίος νεολογισμός το seaspiracy), αλλά όχι μόνο.

  Όχι μόνο;

  Η θαλάσσια ζωή κινδυνεύει όχι μόνο από τους πειρατές της θάλασσας αλλά και από τη ρύπανση των θαλασσών. Είχα αναφερθεί στο βιβλίο μου «Περιβάλλον, διατροφή και ποιότητα ζωής» στον κίνδυνο που απειλεί δελφίνια, φάλαινες, φώκιες, θαλάσσιες χελώνες και άλλα ψάρια από τα πλαστικά που δεν βιοδιασπώνται αλλά μένουν εσαεί σκουπίδια στον πλανήτη μας. Για τα δίκτυα δεν ήξερα, όμως τα πλάνα που παραθέτει ο Ταμπριζί είναι συγκλονιστικά. Πολύ πιο επικίνδυνα από τα πλαστικά, ακούσαμε στην ταινία.

  Υπάρχουν απαγορεύσεις σχετικά με το ψάρεμα. Η φάλαινα είναι απειλούμενο είδος, αλλά η Ιαπωνία δεν δίστασε να στείλει τα φαλαινοθηρικά της στους ωκεανούς. Και τα δελφίνια σφάζονται απηνώς, ως ανταγωνιστές των αλιευτικών.  

  Υπάρχει βιώσιμη αλιεία;

  Ο Ταμπριζί υποστηρίζει πώς όχι. Η ετικέτα που φέρουν κονσέρβες είναι συχνά παραπλανητική. Και τις ετικέτες αυτές τις πουλούν σχετικοί φορείς. Η επιχείρηση «σώστε τις θάλασσες» είναι συχνά πολύ επικερδής. Αλλά τη διαφθορά που επικρατεί σε τέτοιου είδους φορείς, κυβερνητικούς και μη, την έχουμε δει και σε άλλα ντοκιμαντέρ.

  Ο Ταμπριζί καταφέρεται και κατά των ιχθυοτροφείων. Οι ρύποι που δημιουργούν είναι πάρα πολύ μεγάλοι.

  Ήξερε κανείς για σκλάβους πάνω στα αλιευτικά;

  Τους μισθώνουν σαν ναύτες, και μόλις ανέβουν στο καράβι παγιδεύονται. Η μαρτυρία ενός τέτοιου σκλάβου είναι συγκλονιστική.

  Μήπως υπάρχουν και υπερβολές σε όλα αυτά;

  Σε σχέση με τη διαφθορά, μήπως δεν πρέπει να τους βάζουμε όλους στο ίδιο τσουβάλι;

  Είπαμε, ένα από τα «είδωλα της φυλής» είναι η τάση γενίκευσης. Μια περίπτωση διαφθοράς να ακούσουμε νομίζουμε ότι είναι όλοι διεφθαρμένοι. Παρά τις ενστάσεις και τις αντιρρήσεις γι’ αυτό το ντοκιμαντέρ, σαν προπαγάνδα των vegans, κάτι που ενισχύουν όχι μόνο κάποια πλάνα αλλά και ένα ντοκιμαντέρ στο οποίο συμμετείχε, το «Vegan 2018» (θα το δούμε αμέσως μετά, υπάρχει στο youtube), πολλά πράγματα τα οποία υποστηρίζει είναι αληθινά. Οι εικόνες δεν είναι fake, όπως εκείνες με τους κορμοράνους βουτηγμένους στο πετρέλαιο, τότε στον πόλεμο του Κόλπου. Για να γυριστεί αυτό το ντοκιμαντέρ ο Ταμπριζί δεν αντιμετώπισε μόνο την άρνηση κάποιων εκπροσώπων φορέων να μιλήσουν, καθώς είχαν προφανώς λερωμένη τη φωλιά τους, αλλά και απειλές.

  Την ταινία μπορείτε να τη δείτε στο Netflix.

  Τι, δεν έχετε λογαριασμό;

  Να κάνετε.  

Αλλά, όπως με ενημέρωσε μόλις τώρα φίλος, μπορείτε να τη δείτε και εδώ

 

No comments: