Book review, movie criticism

Thursday, March 11, 2021

Hamideh Razavi, Taste of Shirin (Making of Shirin, 2008

Hamideh Razavi, Taste of Shirin (Making of Shirin, 2008)

 


  Σ’ αυτό το εικοσιεξάλεπτο ντοκιμαντέρ η Χαμιντέ Ραζαβί μας παρουσιάζει το «πίσω από την κάμερα» των γυρισμάτων της «Σιρίν» (2008) του Αμπάς Κιαροσταμί.

  Η «Σιρίν» είναι μια πολύ πρωτότυπη ταινία. Σ’ αυτήν ο Κιαροσταμί δείχνει με την κάμερα τους θεατές που παρακολουθούν μια προβολή της «Σιρίν», και πώς αντιδρούν σ’ αυτά που βλέπουν στην οθόνη. Τα δάκρυα από το unhappy end θα τα δούμε στο τέλος.

  Είχα την αφελή αντίληψη ότι η ταινία ήταν ντοκιμαντερίστικη: ο Αμπάς Κιαροσταμί μάζεψε ιρανές και ιρανούς ηθοποιούς, τους έβαλε σε μια αίθουσα για να δούνε τη «Σιρίν» και τους φιλμογράφησε κατά την ώρα της προβολής (ο πλήρης κατάλογος των ονομάτων, ανάμεσα στα οποία βλέπουμε την Ζιλιέτ Μπινός, την Γκολσιφτέ Φαραχανί, την Λεϊλά Χαταμί, τη Νίκι Καρίμι (μήπως Καριμί;), για να αναφέρω ονόματα που θυμάμαι, παρατίθεται στον σύνδεσμο της βικιπαίδειας).

  Τίποτα τέτοιο.

  Τους μάζεψε λίγους λίγους, και στην οθόνη δεν έβλεπαν καμιά «Σιρίν» παρά έναν άντρα και μια γυναίκα σε σκίτσο, στη μια μεριά και στην άλλη της οθόνης, ενώ τους ένωναν διακεκομμένες γραμμές. Ο Κιαροσταμί έδινε οδηγίες: μην έχετε σταθερό το βλέμμα σας, να το κατευθύνεται από τη μια μεριά στην άλλη. Το βλέμμα σου είναι πολύ θλιμμένο, ταιριάζει περισσότερο στο τέλος της ταινίας. Κρατήσου σ’ αυτή τη στάση που είσαι…

  Οι περισσότερες σκηνές δείχνουν γκρο πλαν τους θεατές, ώστε να βλέπουμε την έκφραση των προσώπων τους καθώς παρακολουθούν την ταινία.

  Στο τέλος του ντοκιμαντέρ βλέπουμε και την ηχογράφηση της «Σιρίν», σαν ραδιοθέατρο. Αυτή την ηχογράφηση ακούνε οι ηθοποιοί-θεατές ενώ βλέπουν στην οθόνη το σκίτσο που είπαμε.

  Έχω δει κάποια ντοκιμαντέρ «Making of…», και μου φάνηκαν πολύ ενδιαφέροντα. Μου έρχονται τώρα στο μυαλό τα ντοκιμαντέρ που είδα για τον Ταρκόφσκι, στα οποία πολλές σκηνές ήταν «Making of…».

 

 

No comments: