Book review, movie criticism

Monday, March 15, 2021

Γιώργος Αυγερόπουλος, Παρόντες (2021) Για την πανδημία

Γιώργος Αυγερόπουλος, Παρόντες (2021)

 


  Μετά το «Agora: από τη δημοκρατία στις αγορές» ο Γιώργος Αυγερόπουλος γυρίζει ένα ντοκιμαντέρ για την πανδημία. Τίτλος του: «Παρόντες».

  Είναι ένα ντοκιμαντέρ που μας ενδιαφέρει όλους. Θα προβάλλεται δωρεάν μέχρι τις 19 του Μάρτη. Σ’ αυτό τον σύνδεσμο θα δείτε το πρόγραμμα προβολών.

  Είναι συγκλονιστικές οι σκηνές της αρχής, με τους νεκρούς να μεταφέρονται σε επτασφράγιστα φέρετρα χωρίς τη συνοδεία συγγενών, σε ένα χώρο με ανοικτούς τάφους, έτοιμους να υποδεχθούν τους επόμενους νεκρούς.

  Το ντοκιμαντέρ καλύπτει κάθε πλευρά της πανδημίας: τους κυβερνητικούς χειρισμούς, τις κυβερνητικές παραβιάσεις των μέτρων, τις επιπτώσεις στην οικονομία (είδαμε συνέντευξη με ιδιοκτήτη ξενοδοχείου και θερμοκηπιά στην πατρίδα μου την Ιεράπετρα), τις διαδηλώσεις, τη φοβερή κατάσταση στη Μόρια, ένα περίπου στρατόπεδο συγκέντρωσης για τους λαθρομετανάστες, συνεντεύξεις, και ένα σωρό άλλα. Με εντυπωσίασαν οι τοποθετήσεις του Alfredo Saad-Filho, καθηγητή πολιτικής οικονομίας και διεθνούς ανάπτυξης στο Kings College του Λονδίνου, που τοποθετεί την πανδημία μέσα στα ευρύτερα κοινωνικοπολιτικά πλαίσια του νεοφιλελευθερισμού.

  Έλεγα να βάλω frame για την ανάρτηση από εκείνα που πήρα στην αρχή της ταινίας, με την ταφή ενός νεκρού από κορονοϊό, αλλά άλλαξα στη συνέχεια γνώμη, προτίμησα να βάλω τον γενετιστή Μανώλη Δερμιτζάκη.

  Ε, να μην τιμήσουμε το σόι;

  Όταν φίλος μου, από τους αρνητές του κορονοϊού, με έλεγε να διαβάσω τι γράφει ο Ιωαννίδης (τώρα άλλαξε ρότα, πιστεύω όχι τόσο γιατί πείσθηκε όσο γιατί προαλείφεται για ακαδημαϊκός, όπως άκουσα να ψιθυρίζουν οι καλές γλώσσες), εγώ του έλεγα: και γιατί να ακούσω τον Ιωαννίδη και να μην ακούσω τον Μανώλη Δερμιτζάκη, που έχει μάλιστα το όνομα του γιου μου και του πατέρα μου;

  Μη μου πείτε ότι δεν είναι αποστομωτικό επιχείρημα!

  Είναι συγγενής μου; Με ρωτάνε συχνά.

  Όλοι οι Δερμιτζάκηδες είμαστε συγγενείς, μακρινότατοι βέβαια οι περισσότεροι. Έλεγα να γράψω την ιστορία του σογιού αλλά βαριόμουνα, και σκέφτηκα μήπως τη βρω στο διαδίκτυο σε κάποια από τις αναρτήσεις μου και την αντιγράψω. Τη βρήκα, και μάλιστα είδα ότι είχα κάνει ξεχωριστή ανάρτηση. Μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ, όσοι ενδιαφέρεστε.  

 

 

No comments: