Book review, movie criticism

Thursday, March 4, 2021

Mehdi Jafari, The 23 (2019)

Mehdi Jafari, The 23 (2019)

 


  Οι 23 τα κατάφεραν. Μετά από απεργία πείνας μεταφέρθηκαν σε στρατόπεδο αιχμαλώτων πολέμου από τη φυλακή όπου βρίσκονταν. Να δούμε, θα τα καταφέρει ο Κουφοντίνας, ή θα έχει την τύχη του Μπόμπι Σαντς;

  Δεν ξέχασα ποτέ το όνομά του.

  Ήταν ο πρώτος ιρλανδός απεργός πείνας που πέθανε στις φυλακές της Θάτσερ. Ακολούθησαν νομίζω καμιά πενηνταριά. Ακούσαμε το όνομά του στην ταινία, τότε που 23 ξεκίνησαν την απεργία πείνας.

  Η ταινία «Οι 23» είναι μεταφορά μυθιστορήματος το οποίο με τη σειρά του βασίζεται σε πραγματικό γεγονός. Από τους αιχμαλώτους πολέμου οι ιρακινοί ξεχώρισαν 23 νεαρούς, κάτω των δεκαοκτώ χρονών. Σκέφτηκαν να τους χρησιμοποιήσουν για προπαγανδιστικούς λόγους: Βλέπετε τους Ιρανούς; Στρατολογούν παιδιά.

  Αυτοί διαμαρτύρονται. Δεν είμαστε παιδιά, κανείς δεν μας στρατολόγησε. Εθελοντές πήγαμε, παρά την αντίθεση των γονιών μας (Να θυμίσουμε ότι οι ιρακινοί ξεκίνησαν τον πόλεμο επιτιθέμενοι στο Ιράν, το 1980. Τα παιδιά πήγαν εθελοντές για να υπερασπιστούν την πατρίδα τους).

  Είδαμε και ντοκιμαντερίστικες σκηνές, όπου τους είχε δεξιωθεί ο Σαντάμ Χουσεΐν. Μετά τη δεξίωση βέβαια ρίχτηκαν ξανά στη φυλακή.

  Ανάμεσά τους ήταν και ένας μουλάς, άραβας αλλά ιρανικής υπηκοότητας. Τον συνέλαβαν ως κατάσκοπο, παρά τις διαμαρτυρίες του. Τον βασάνισαν για να μαρτυρήσει. Ευτυχώς που είχε κάνει στη φυλακή του σάχη με έναν ιρανό πιλότο με τον οποίο είχαν γίνει φίλοι, και ο οποίος έδωσε την καλή μαρτυρία. Γλύτωσε τα βασανιστήρια, όμως δεν αφέθηκε ελεύθερος, τον χρησιμοποίησαν σαν διερμηνέα για τους 23. Έμενε στο ίδιο κελί μ’ αυτούς.

  Μετά το τέλος του πολέμου υπέστη άλλα. Μήπως συνεργάστηκε με τους ιρακινούς; Τα ίδια είχαν πάθει επί Στάλιν, όπως διάβασα, οι ρώσοι αιχμάλωτοι πολέμου. Τους αντιμετώπισαν λίγο πολύ ως συνεργάτες των γερμανών.

  Ο μουλάς απαλλάχτηκε από τις κατηγορίες, όχι όμως και από τις καχυποψίες των γειτόνων του που του γύρισαν την πλάτη. Αποκαταστάθηκε στη συνείδησή τους μόνο όταν τον επισκέφτηκαν οι 23 αυτοί. Τους είχε βοηθήσει όσο μπορούσε στη φυλακή.

  Ο Μεχντί Τζαφαρί γεννήθηκε το 1969. Ξεκίνησε την καριέρα του σαν φωτογράφος και διευθυντής φωτογραφίας. Γύρισε μερικά ντοκιμαντέρ και ταινίες μικρού μήκους. Οι «23» είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του.

 

No comments: