Book review, movie criticism

Wednesday, May 29, 2024

Alejandro Amenàbar, Η θάλασσα μέσα μου (Mar adentro, 2004)

 

Alejandro Amenàbar, Η θάλασσα μέσα μου (Mar adentro, 2004)

 


  O Ramón Sampredo (1943-1998) ήταν ναυτικός. Το 1968, κάνοντας μια βουτιά στη θάλασσα όταν είχαν υποχωρήσει τα νερά, κτύπησε στο βυθό και έμεινε τετραπληγικός, δηλαδή δεν μπορούσε να κουνήσει ούτε χέρια ούτε πόδια.

  Αυτό το «τετραπληγικός» έχει ένα τεράστιο μειονέκτημα. Αν θέλει κανείς να δώσει τέρμα στη ζωή του δεν μπορεί, χρειάζεται τη βοήθεια ενός άλλου ατόμου.

  Αγωνίστηκε για χρόνια να του αναγνωριστεί νομικά το δικαίωμα στην ευθανασία, που όμως απαγορευόταν από τον ισπανικό νόμο. Τελικά βρέθηκε ένα κόλπο. Η δόση του δηλητηρίου προσφέρθηκε σε μικρές ποσότητες, όχι θανατηφόρες, από φίλους, ώστε κανείς να μην μπορεί να κατηγορηθεί. Μια φίλη του συνελήφθη, αλλά αφέθηκε μετά από λίγες μέρες ελεύθερη, καθώς δεν μπορούσε να στοιχειοθετηθεί κατηγορία σε βάρος της. Η ίδια ομολόγησε την πράξη της μετά από επτά χρόνια, μετά την παρέλευση των οποίων η πράξη αυτή είχε παραγραφεί.

  Τα παραπάνω βέβαια τα διάβασα στη βικιπαίδεια. Στην ταινία βλέπουμε τον Χαβιέ Μπαρδέμ (σε μια εξαιρετική ερμηνεία) να μιλάει για το ατύχημά μου, συνομιλώντας κυρίως με τη δικηγόρο του και την κοπέλα που, όπως ομολόγησε, το έκανε «από έρωτα». Μια εξ αποστάσεως συνομιλία με έναν τετραπληγικό ιερωμένο έδειξε τα αντικληρικαλιστικά αισθήματα, αν όχι και του Σαμπρέδο, σίγουρα του σκηνοθέτη. Τα αντικληρικαλιστικά αισθήματα έγιναν έντονα και στην Ελλάδα μετά την απαγόρευση της θρησκευτικής κηδείας της δεκαεφτάχρονης Νικολέτας στην Κρήτη από τον μητροπολίτη Πέτρας και Χερσονήσου γιατί λέει αυτοκτόνησε, πράγμα το οποίο δεν έχει αποδειχθεί.

  Η φίλη του ήταν πίσω από την κάμερα που τράβηξε τις τελευταίες του στιγμές, όπως ομολόγησε μετά την παρέλευση της επταετίας.

  Θυμάμαι που είχα δει το βίντεο που τράβηξε. Σ’ αυτό, ο θάνατός του ήταν ακαριαίος, ενώ στην ταινία έχει κάποια διάρκεια, είναι οπερατικός.

  Ένας άντρας δυο γυναίκες, έχω γράψει και αλλού για αυτό το μοτίβο. Η άλλη γυναίκα είναι μια δικηγορίνα που ανέλαβε δωρεάν την υπόθεσή του. Έπασχε από σκλήρυνση κατά πλάκας, πράγμα που της προκάλεσε ένα εγκεφαλικό. Το δεύτερο την άφησε παράλυτη στην πολυθρόνα. Όχι όμως τετραπληγική, θα μπορούσα όποια ώρα ήθελε, αν έβρισκε τη ζωή της αφόρητη, να αυτοκτονήσει.

  Εξαιρετική ταινία, στρογγυλό οκτάρι η βαθμολογία της στο ΙΜDb.

  Προγραμματίζεται να προβληθεί στις 18 Ιούλη στο Στούντιο.

No comments: