Book review, movie criticism

Thursday, May 30, 2024

Milos Forman, Φωτιά, πυροσβέστες (Hoří, Má Panenko, 1967)

 

Milos Forman, Φωτιά, πυροσβέστες (Hoří, Má Panenko, 1967)

 


  Φωτιά, κούκλα μου, ο τσέχικος τίτλος της ταινίας. Νομίζω καλύτερος από τον αγγλικό, The firemens ball.

  Πρόκειται για μια ξεκαρδιστική κωμωδία, και βέβαια σατιρική.

  Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος το εθελοντικό σώμα πυροσβεστών της μικρής πόλης δίνει τον ετήσιο χορό του. Φέτος όμως, όταν πληροφορήθηκαν πως ο πρώην αρχηγός του σώματος, ογδονταπεντάρης τώρα πια, πάσχει από καρκίνο (ο ίδιος δεν το ξέρει, οι γιατροί δεν του το είπαν) αποφασίζουν να του κάνουν ένα δώρο.

  Δίνεται ο χορός, όμως όλα πάνε στραβά, με αποτέλεσμα να βλέπουμε ξεκαρδιστικά επεισόδια.

  Και βέβαια πρόκειται για σατιρική κωμωδία, όπως και οι δυο άλλες κωμωδίες που είδαμε του Φόρμαν, τη «Φυγή» και τους «Έρωτες μιας ξανθιάς».

  Όλοι κλέβουν. Πάνω σ’ αυτό θα δούμε ξεκαρδιστικά επεισόδια.

  Οι πυροσβέστες αποφασίζουν να κάνουν καλλιστεία. Επιλέγουν απ’ αυτές που χορεύουν τις πιο όμορφες. Και βέβαια απώτερος στόχος τους είναι να κάνουν μάτι τις κοπέλες. Τα επεισόδια που θα ακολουθήσουν με βάση αυτά τα καλλιστεία είναι από τα πιο ξεκαρδιστικά της ταινίας.

  Και σαν να μην έφτανε αυτό, κάπου εκεί κοντά ξεσπάει πυρκαγιά. Όμως να μην κοπεί εντελώς το πάρτι, πριν κατακάψει τα πάντα η φωτιά και επιστρέψουν στην αίθουσα χορού θα κουβαλήσουν ποτά και μεζέδες μπροστά στο καιγόμενο κτίριο, ενώ οι νέοι πυροσβέστες αγωνίζονται να τη σβήσουν.

  Πρόκειται για μια από τις πιο ξεκαρδιστικές κωμωδίες που έχω δει. Μπορεί η βαθμολογία της στο IMDb, να είναι ήδη μεγάλη, 7,4, όμως εμένα δεν με ικανοποίησε και έβαλα 9.

  Δεν ξέρω γιατί ο Φόρμαν, μεγαλώνοντας σοβάρεψε. Θα κοιτάξω να δω όλες τις κωμωδίες, του, που τις γύρισε στα νιάτα του.

No comments: