Book review, movie criticism

Sunday, May 12, 2024

Valerio Zurlini, «Η έρημος των Ταρτάρων» (Il deserto dei Tartari, 1976)

 

Valerio Zurlini,  «Η έρημος των Ταρτάρων» (Il deserto dei Tartari, 1976)

 


  Η ταινία γυρίστηκε στο Ιράν, και στο γύρισμά της συμμετείχαν και ιρανοί. Ανάμεσά τους και ο Bahman Farmanara, ενώ στο cast συμμετείχαν ο Βιττόριο Γκάσμαν, ο Ζαν Λουί Τρεντινιάν και ο Μαξ φον Σύντοφ.

  Η πλοκή διαδραματίζεται σε ένα φανταστικό χρόνο και σε ένα φανταστικό χώρο, στο φρούριο ενός φανταστικού βασιλείου, στους πρόποδες ενός βουνού που από την άλλη πλευρά του βρίσκεται το «Βόρειο βασίλειο». Πρέπει να είναι έτοιμοι, μήπως δεχθούν επίθεση.

  Τα περισσότερα πλάνα έχουν γυριστεί στους κλειστοφοβικούς χώρους του φυλακίου. Οι αξιωματικοί, τους οποίους βλέπουμε το περισσότερο, έχουν ένα περίεργο ψυχισμό. Ξεχωρίζουν οι καλοί Ζαν Λουί Τρεντινιάν (ο γιατρός) και ο Μαξ φον Σύντοφ. Χρόνια περίμενε την επίθεση των στρατευμάτων του βόρειου βασιλείου, και ξαφνικά του ήλθε μετάθεση.

  Δεν ήθελε να φύγει.

  Στην αναχώρησή του τον συνοδεύει ο νεαρός υπολοχαγός, ο κεντρικός ήρωας, τον οποίο παρακολουθήσαμε στην άφιξή του στο φρούριο. Αποχαιρετιούνται. Μετά από λίγο ο Μαξ φον Σύντοφ κατεβαίνει από το άλογό του. Το διώχνει και αυτοπυροβολείται.

  Υπάρχει και ο «κακός» τυπολάτρης αξιωματικός. Είναι και άλλοι τυπολάτρες, όπως ο φρουρός που πυροβολεί και σκοτώνει τον στρατιώτη που πήγε έξω και έφερε ένα λευκό άλογο, που ήλθε σίγουρα από το βόρειο βασίλειο, γιατί δεν ήξερε το σύνθημα.

  Ο στρατός του βορείου βασιλείου θα καταφτάσει ενώ φεύγει ο νεαρός υπολοχαγός, με μετάθεση. Είναι πολυπληθής, σίγουρα θα καταλάβει το φρούριο. Όμως δεν βλέπουμε την επίθεση, η ταινία τελειώνει με τον νεαρό που αναχωρεί.

  Όλη η ταινία είχε μια νοσηρή ατμόσφαιρα, που δεν μου άρεσε. Σε άλλους βέβαια άρεσε η ταινία, κρίνοντας από την υψηλή βαθμολογία της στο IMDb, 7,5.

No comments: