Book review, movie criticism

Thursday, August 2, 2018

Η αυτοθυσία της γυναίκας για τον άντρα-Requiem για τη Μαίρη Πολυχρονίδη


Η αυτοθυσία της γυναίκας για τον άντρα-Requiem για τη Μαίρη Πολυχρονίδη

  Έχω αναφερθεί κάποιες φορές σε αναρτήσεις μου για την αυτοθυσία της γυναίκας για τον άντρα. Το κλασικό παράδειγμα που το ξέρουν όλοι είναι η «Άλκηστις» που πεθαίνει για να σωθεί ο άντρας της. Όμως ο Ηρακλής μονομαχεί με τον θάνατο και την επαναφέρει στη ζωή. Το άλλο παράδειγμα που δεν είναι γνωστό στη δυτική κουλτούρα είναι η παλλακίδα από την όπερα του Πεκίνου «Αντίο παλλακίδα μου». Η παλλακίδα, για να μην έχει ο αγαπημένος της την έγνοια της στην αυριανή αποφασιστική μάχη με το να σκέφτεται τι θα γίνει αν νικηθεί και αυτή πέσει στα χέρια των εχθρών, αυτοκτονεί.
  Δεν φανταζόμουνα ποτέ ότι η πανέμορφη Μαίρη Πολυχρονίδη, κόρη του διευθυντή του δημοτικού μας σχολείου στο Κάτω Χωριό της Ιεράπετρας και της κυρίας Σοφίας που την είχα δασκάλα στην πρώτη τάξη, θα συμπλήρωνε μια παραδειγματική τριάδα, μαζί με την Άλκηστη και την Παλλακίδα. Στη φονική πυρκαγιά που ξέσπασε στην Αττική στις 23 του Ιούλη, φυγάδευσε τα εγγονάκια της αλλά η ίδια έμεινε στο πλευρό του συζύγου της που αντιμετώπιζε σοβαρά κινητικά προβλήματα.
  Μα πιότερη τιμή τους πρέπει όταν προβλέπουν…
  Αυτή πρόβλεψε. Όμως δεν θέλησε να τον αφήσει μόνο, αβοήθητο μέσα στις φλόγες, στις τελευταίες του στιγμές. Θα είχαν και οι δυο την παρηγοριά ότι θα ταξίδευαν μαζί εκεί ψηλά, αχώριστοι, όπως ήσαν στη ζωή.

No comments: