Book review, movie criticism

Tuesday, August 7, 2018

Dennis Dugan, I now pronounce you Chuck and Larry (2007)




 Εν όψει της μεθαυριανής προβολής της ταινίας «Παντρέψου με ρε φίλε» είπαμε να δούμε και δυο άλλες ταινίες που έχουν κοινό το ένα από τα δυο θέματά της: Την πράσινη κάρτα και το λευκό γάμο.   
  Η πρώτη που είδαμε είναι η ταινία «I now pronounce you Chuck and Larry».
  Είναι επίσης κωμωδία, αρκετά ξεκαρδιστική, με κεντρικούς ήρωες δυο κολλητά φιλαράκια που δουλεύουν πυροσβέστες. Σε κάποια πυρκαγιά ο Kevin James σώζει τη ζωή του Adan Sandler. Ε, δεν θα πρέπει να του το ξεπληρώσει;
  Όμως τη χάρη που του ζητά ο φίλος του κάποια στιγμή δεν μπορεί εύκολα να του την κάνει: θέλει να παντρευτούνε. Ο λόγος; Έχει μείνει χήρος με δυο μικρά παιδάκια, αγοράκι και κοριτσάκι όπως γίνεται συνήθως στις ταινίες, και ανησυχεί για το μέλλον τους. Εντάξει, αυτός έσωσε το φίλο του, όμως αν τύχει πάλι καμιά στραβή και δεν βρεθεί κανείς να σώσει τον ίδιο, τα παιδιά θα μείνουν απροστάτευτα, ενώ αν παντρευτεί η σύνταξή του θα πάει στη γυναίκα του η οποία θα φροντίσει τα προγονάκια της. Όμως την συγχωρεμένη τη γυναίκα του την αγαπούσε πάρα πολύ, δεν θέλει να κάνει άλλη σχέση, έτσι η μόνη λύση είναι να παντρευτεί το φίλο του.
  Και αυτός;
  Ε, καλά, δεν έχει και μεγάλο πρόβλημα, όταν έχεις τρεις ντουζίνες γυναίκες είναι σαν να μην έχεις καμιά.
  Όπως και στο «Παντρέψουμε ρε φίλε» κάποια υπηρεσία κάνει έλεγχο για να διαπιστώσει μήπως ο γάμος των δυο φίλων είναι λευκός. Σ’ αυτήν έγινε για την πράσινη κάρτα. Εδώ, για τη σύνταξη. Και οι δυο φίλοι θα βρεθούν μπροστά σε καταστάσεις που βέβαια λίγο πολύ τις περίμεναν, αλλά που πίστευαν ότι θα τις ξεπερνούσαν εύκολα. Κάποια στιγμή ξεσκεπάζονται και η υπόθεση φτάνει στα δικαστήρια. Οι τρεις ντουζίνες γκόμενες δηλώνουν στις εφημερίδες ότι κοιμήθηκαν με τον Adam Sandler, αποκλείεται να είναι ομοφυλόφιλος. Όμως οι δυο φίλοι πέφτουν στα μαλακά, καθώς οι συνάδελφοί τους τους υποστήριξαν, ενώ αρχικά τους είδαν με αποστροφή. Και βέβαια και οι δυο θα βρεθούν ζευγαρωμένοι ετεροφυλοφιλικά, ο Adam Sandler με την όμορφη Jessica Biel, τη δικηγορίνα τους, και στο τέλος τέλος της ταινίας και ο Kevin James, που καταφέρνει τελικά να ξεπεράσει το παθολογικό πένθος για την πεθαμένη γυναίκα του.
  Παρά τις κάποιες, γνωστές, αμερικανιές, είναι μια αρκετά ξεκαρδιστική ταινία. Και το πρόβλημα της ομοφοβίας θίγεται εδώ πολύ περισσότερο από ό,τι στη γαλλική ταινία «Παντρέψου με ρε φίλε».  
  Α, ναι, η άλλη ταινία, για την οποία δεν χρειάζεται να πούμε εδώ περισσότερα μια και ο τίτλος είναι αποκαλυπτικός, είναι του Peter Weir και έχει τίτλο «Πράσινη κάρτα». Θα γράψουμε αμέσως μετά.  

No comments: