Book review, movie criticism

Thursday, August 23, 2018

Giuseppe de Santis, Days of love (Ημέρες του έρωτα 1954)


Giuseppe de Santis, Days of love (Ημέρες του έρωτα 1954)


  Σε επανέκδοση, από σήμερα στους κινηματογράφους.
  Χαριτωμένη αισθηματική κομεντί, με την δεκαεξάχρονη Μαρίνα Βλαντί και τον τριαντάχρονο Μαρτσέλο Μαστρογιάνι, πανέμορφους στα νιάτα τους.
  Το θέμα της ταινίας γίνεται επίκαιρο στις μέρες μας, τις μέρες της κρίσης, αλλά μόνο εν μέρει.
  Έχω διαβάσει ότι σε τριτοκοσμικές χώρες που το «τι θα πει ο κόσμος αν δεν…» είναι ένα πρόβλημα, ένας γάμος μπορεί να οδηγήσει σε χρεοκοπία, τόσο πολύ κοστίζει. Αυτός είναι και ο λόγος που ο Μαρτσέλο και η Μαρίνα δεν μπορούν να παντρευτούν. Οι οικογένειές τους δεν έχουν αντίρρηση για το αίσθημά τους, όμως δεν έχουν τα χρήματα για να καλύψουν τα έξοδα του γάμου, και έτσι το πηγαίνουν από αναβολή σε αναβολή. Και ξάφνου τους έρχεται η ιδέα: θα κλεφτούν και θα παντρευτούν χωρίς πολλές φαμφάρες. Όμως οι οικογένειες πρέπει να υποκριθούν ότι είναι αναστατωμένες από αυτή την απαγωγή και να τσακωθούν, για τα μάτια του κόσμου φυσικά. Αλλά, όπως μπορεί να προβλέψει κανείς σε μια κωμωδία, το ψεύτικο τσάκωμά τους γίνεται αληθινό.
  Γράφω ότι το θέμα είναι επίκαιρο μόνο εν μέρει, γιατί το ζήτημα σήμερα είναι πιο σοβαρό. Δεν υπάρχει και μεγάλο κόλλημα για γάμο σε στενό οικογενειακό κύκλο, ξέρω άτομα που το έκαναν, αλλά υπάρχει κόλλημα για το πώς θα ζήσει μετά το ζευγάρι, με την ανεργία που δέρνει τους νέους σήμερα.
  Αλλά οι δυο νέοι του Giuseppe de Santis δεν είχαν τέτοιο πρόβλημα, υπάρχει γη για να δουλέψουν και να ζήσουν. Έτσι, μετά από πολλά κωμικά επεισόδια, αλλά και τρυφερά ερωτικά, θα παντρευτούν.
  Πολύ καλή ταινία, αυτό άλλωστε δικαιολογεί και την επανέκδοση. Μην τη χάσετε. Υπάρχει στο youtube αλλά με ισπανικούς υπότιτλους.

No comments: