Book review, movie criticism

Thursday, August 16, 2018

Michael R. Rocksman, Le fidėle (Racer and the Jailbird, Μη φέρνεις λουλούδια 2017)


Michael R. Rocksman, Le fidėle (Racer and the Jailbird, Μη φέρνεις λουλούδια 2017)


  Από σήμερα στους κινηματογράφους.
  «Ο πιστός» είναι ο γαλλικός τίτλος, αλλά καλύτερος θα ήταν «Η πιστή». «Η ραλίστρια και ο κακοποιός» είναι ο αγγλικός, και παραπέμπει στο στόρι και όχι στο νόημα στο οποίο παραπέμπει ο γαλλικός. Όσο για τον ελληνικό, είναι αινιγματικός, και όσοι δουν την ταινία θα αναγνωρίσουν την ατάκα.
  Crime, drama, χαρακτηρίζει την ταινία το IMDb, όμως εγώ αυτό που είδα είναι ένα romance, μια συγκινητική ερωτική ιστορία πάνω στο μοτίβο του love story.
  Ραλίστρια αυτή, θα τον ερωτευθεί χωρίς να ξέρει ότι είναι κακοποιός. Κάποια στιγμή θα το μάθει. Αυτός θέλει να εγκαταλείψει τις «κακές παρέες», να ξεκινήσει μια καινούρια ζωή μαζί της, την αγαπάει τόσο πολύ.
  Εύκολο είναι; Όταν έχεις μπλέξει με τα σκατά θα σε φάνε οι κότες. Και θα καταλήξει στη φυλακή.
  Εν τάξει, αυτός είναι φυσικό να παραμείνει ερωτευμένος μαζί της, αλλά και αυτή;
  Η αφηγηματική αναμονή είναι ότι μια τέτοια σχέση δεν θα έχει ευτυχισμένο τέλος. Και το σασπένς του πώς (θα φτάσουμε στο τραγικό τέλος) δημιουργείται ειδολογικά, ξέροντας ότι το έργο είναι και crime. Όμως το δραματικό τέλος δεν είναι καθόλου όπως το είχα φανταστεί, ανατρέποντας μια αφηγηματική μου αναμονή. Και οι ανατροπές των αφηγηματικών αναμονών, το εφέ του απροσδόκητου, πάντα προσθέτει σε ένα αφηγηματικό έργο, είτε είναι ταινία είτε είναι μυθιστόρημα. 
  Εξαιρετική η Αντέλ Εξαρχόπουλος, αλλά και ο Matthias Schoenaerts, σε μια πολύ ωραία ταινία, ολότελα συγκινητική, την οποία σας συνιστώ να δείτε.   

No comments: