Book review, movie criticism

Tuesday, August 28, 2018

Carine Tardieu, Ôtez-moi d’ un doute (Για καλό και για κακό, 2017)


Carine Tardieu, Ôtez-moi d’ un doute (Για καλό και για κακό, 2017)


  Παίζεται ακόμη στους κινηματογράφους.
  Η πατρότητα είναι το θέμα της ταινίας «Διώξτε μου την αμφιβολία» της Καρίν Ταρντιέ, η οποία το αντιμετωπίζει από διάφορες πλευρές.
  Η κόρη του Έρβιν μένει έγκυος αλλά δεν θέλει να αποκαλύψει τον πατέρα. Ήταν σχέση μιας βραδιάς. Ο Έρβιν φοβάται μήπως κουβαλάει ένα φονικό γονίδιο που έχει η οικογένεια του πατέρα του. Πρέπει να το εξετάσουν.
  Η εξέταση δείχνει ότι δεν έχει κοινά γονίδια με τον πατέρα του, ο γιατρός είναι σαφής, ο βιολογικός του πατέρας είναι άλλος.
  Θα ψάξει να τον βρει. Και θα τον βρει. Ταυτόχρονα γνωρίζεται και με μια γυναίκα (ο ίδιος είναι χήρος). Και η σύμπτωση: η γυναίκα αυτή είναι κόρη του βιολογικού του πατέρα, δηλαδή αδελφή του. Αυτός το ξέρει, αυτή δεν το ξέρει, και περιμένουμε πότε θα αποκαλυφθεί το μυστικό.
  Η ταινία έχει μια μεγάλη ανατροπή, αν και είναι λίγο πολύ προβλέψιμη, όσοι είδατε την ταινία ξέρετε, ας μην την αποκαλύψουμε όμως.
  Ας ξαναγυρίσουμε στην κόρη.
  Ο Έρβιν όταν μαθαίνει ποιος είναι ο πατέρας του παιδιού που κουβαλάει μέσα της θα προσπαθήσει να την πείσει.
  Να τον παντρευτεί; Δεν είναι και τόσο σόϊκος. Να αναγνωρίσει τουλάχιστον το παιδί, ώστε να μη μεγαλώσει με τον χαρακτηρισμό «αγνώστου πατρός»; Αυτή ούτε να το ακούσει.
  Να μην πούμε περισσότερα για την ταινία, απλά να σχολιάσουμε.
  Ξέρω περιπτώσεις που οι κοπέλες δεν έκαναν έκτρωση αλλά κράτησαν το παιδί μιας σχέσης που είναι αμφίβολο αν θα εξελισσόταν σε γάμο. Θαρραλέες κοπέλες, είναι άξιες θαυμασμού.
  Τώρα μου ήλθε στο μυαλό, ανέκδοτο, σόκιν, αλλά τώρα είμαι συνταξιούχος, θα το παραθέσω για να βγάλω το άχτι μου.
  -Μαμά, πώς γίνεται εσύ να είσαι λευκή κι εγώ μαύρος;
  -Παιδί μου, μετά από εκείνο το όργιο, να νοιώθεις τυχερός που δεν γαυγίζεις.

No comments: