Book review, movie criticism

Friday, December 24, 2021

John Landis, Πολυθρόνα για δυο (Trading places, 1983)

John Landis, Πολυθρόνα για δυο (Trading places, 1983)

 


  Το ραδιόφωνό μου στο αυτοκίνητο το έχω συντονισμένο στο Τρίτο Πρόγραμμα. Πετυχαίνω κάποιες φορές μια θαυμάσια εκπομπή με την Χρήστο Παπαγεωργίου (Χρηστάρα, πού να βρίσκεσαι τώρα, καλή σου ώρα. Απλή συνωνυμία, φίλος στο στρατό). Χθες στην εκπομπή του σχολίαζε τη μουσική της ταινίας «Πολυθρόνα για δυο» του John Landis, την οποία υπογράφει ο Leonard Bernstein. Μουσική από τους «Γάμους του Φίγκαρο», χρησιμοποιεί πολύ έξυπνα κάποια μοτίβα. Έτσι αποφάσισα να δω την ταινία. Η μουσική της εισαγωγής της είναι η εισαγωγή από τους «Γάμους του Φίγκαρο», ατόφια.

  Το 2003 συμμετείχα σε ένα συνέδριο στο Κάιρο. Τίτλος της εισήγησής μου: «Nature and Culture, an unresolved polarity: the case of aggression».

  Τι μετράει περισσότερο, η κληρονομικότητα ή το περιβάλλον;

  Ο ένας εκ των δύο αδελφών χρηματιστών υποστηρίζει η κληρονομικότητα. Ο άλλος το περιβάλλον, και στοιχηματίζει κιόλας. Ο άλλος αποδέχεται το στοίχημα, το οποίο, όπως θα αποκαλυφθεί, ήταν εντελώς συμβολικό, ένα δολάριο. Έτσι κάνουν τον Eddie Murphy από ζητιάνο διευθυντικό στέλεχος της εταιρείας τους, μάλιστα τους δίνει κάποια στιγμή μια πολύ καλή συμβουλή για κάποια επένδυση χρησιμοποιώντας την κοινή λογική, ενώ ο Dan Aykroyd εξαθλιώνεται. Ευτυχώς που βρίσκεται η Jamie Lee Curtis, πόρνη, και τον περιθάλπει.

  Ο Έντι ακούει κατά λάθος μια συνομιλία των αφεντικών, και μαθαίνει για το στοίχημα. -Εν τάξει, το κέρδισε το στοίχημα, τώρα να τους επαναφέρουμε στις παλιές τους θέσεις.

  Πριτς!!!

  Ο Έντι έχει ανακαλύψει μια κομπίνα που ετοιμάζονται να κάνουν με κάποιες μετοχές. Ενημερώνει τον Νταν για το στοίχημα και την κομπίνα. Αυτός το φυσάει και δεν κρυώνει μ’ αυτό που του έκαναν. Καθώς είναι εξπέρ στο χρηματιστήριο θα τους παγιδεύς ουν.

  «Πλούσιοι επτώχευσαν και επείνασαν». Μπορεί οι χρηματιστές μας να μην επείνασαν, όμως επτώχευσαν.

  «Οι δε εκζητούντες τον Κύριον, ουκ ελαττωθήσονται παντός αγαθού».

  Για να πούμε την αλήθεια, δεν είδα ούτε τον Έντι ούτε τον Νταν να εκζητούνται τον Κύριον, παρ’ όλα αυτά δεν εξελαττώθησαν παντός αγαθού, ούτε καν μαγευτικές διακοπές σε ένα εξωτικό νησί.

 

No comments: