Book review, movie criticism

Friday, December 31, 2021

Ζαν Ρενουάρ, Το κοριτσάκι με τα σπίρτα (La petite marchande d' allumettes, 1928)

Ζαν Ρενουάρ, Το κοριτσάκι με τα σπίρτα (La petite marchande d' allumettes, 1928)

 


  Η τριαντάλεπτη αυτή βωβή ταινία είναι μεταφορά του ομώνυμου παραμυθιού του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Η ιστορία διαδραματίζεται παραμονή πρωτοχρονιάς, όπως είναι σήμερα που κάνω την ανάρτηση.

  Συγκινητική ιστορία, φυσικά έχει μεταφραστεί και στα ελληνικά, και όπως βλέπω στο διαδίκτυο έχουν γυριστεί και άλλες ταινίες με βάση το παραμύθι αυτό, σε κινούμενα σχέδια οι περισσότερες. Η πιο πρώιμη μεταφορά του πρέπει να είναι μια τρίλεπτη ταινία, του 1902, την οποία μπορείτε να δείτε στο youtube.

  Στο παραμύθι του Άντερσεν, αλλά και στην ταινία που σας ανέφερα, το κοριτσάκι είναι κοριτσάκι, όμως στην ταινία του Ρενουάρ το κοριτσάκι είναι κορίτσαρος, τον οποίο υποδύεται η εικοσιοκτάχρονη τότε γυναίκα του Katherine Hessling.

  Είναι φτωχιά, πουλάει σπίρτα. Χιονίζει. Περνάει κόσμος, κανείς δεν αγοράζει. Αντιμετωπίζει και bullying.

  Δεν έχει πουλήσει κανένα κουτί, πώς να γυρίσει σπίτι; Φοβάται, τον πατέρα της, θα διαβάσουμε στο παραμύθι.

  Σουφρώνει σε μια γωνιά.

  Κρυώνει.

  Ανάβει σπίρτα για να ζεσταθεί.

  Είναι δυνατόν;

  Σε λίγο το κρύο την ρίχνει σε λήθαργο.

  Και πηγαίνουμε στο δεύτερο μέρος της ταινίας, όπου το κορίτσι ονειρεύεται. Πηγαίνει σε ένα σπίτι με νευρόσπαστα. Κάποια στιγμή θα εμφανιστούν και άνθρωποι. Ο νεαρός την φλερτάρει, του αρέσει. Ο χάρος θα κάνει την εμφάνισή του, ο νεαρός προσπαθεί να τη σώσει, μάταια.

  Στο παραμύθι η γιαγιά της, η μόνη που την αγαπούσε, την παίρνει μαζί της στον ουρανό.

  Είναι το πιο ενδιαφέρον εικαστικά μέρος της ταινίας, με ονειρικές εικόνες και με πλάνα που μοιάζουν με κυβιστικούς πίνακες.

  Το τέλος;

  Το κοριτσάκι πάγωσε από το κρύο, όπως ο συγχωρεμένος ο χωριανός μου ο Μανώλης Ατζαράκης, ο μέθυσος του χωριού. Ένα βράδυ με παγωνιά έφυγε από το καφενείο, έπεσε στο πεζοδρόμιο, κανείς δεν τον αντιλήφθηκε, δεν ξανασηκώθηκε, το πρωί τον βρήκαν νεκρό.

  Όμως ο ορειβάτης εκείνος στα «Όνειρα» του Κουροσάβα κατάφερε να γλιτώσει, την τελευταία στιγμή.

  Εξαιρετικό είναι και το ιρανικό δεκαοκτάλεπτο φιλμ «Το παγωμένο τριαντάφυλλο». Το τριαντάφυλλο είναι ένα κοριτσάκι. Ίσως ο άγνωστος σκηνοθέτης να το εμπνεύστηκε από το παραμύθι του Άντερσεν. Πρέπει να το δείτε οπωσδήποτε, υπάρχει στο διαδίκτυο.

 

 

No comments: