Book review, movie criticism

Friday, December 3, 2021

Christian Petzold, Pilotinnen (1995)

Christian Petzold, Pilotinnen (1995)

 


  Βλέπουμε πακέτο τον Petzold με την ευκαιρία της ταινίας του «Η νύμφη του νερού» που παίζεται από χθες στους κινηματογράφους. Η προηγούμενη ανάρτησή μας ήταν για την ταινία του «Ζεστό χρήμα» (1992).

  Έχοντας διαβάσει και την πλοκή της επόμενης ταινίας του βλέπω ότι το θέμα που τον απασχολεί σ’ αυτές τις πρώτες ταινίες του είναι οι προσπάθειες για επιβίωση, μια κατάσταση που σίγουρα θα βίωναν αρκετοί συμπατριώτες του ανατολικογερμανοί μετά την ενοποίηση.

 

Οι «Πιλότισσες», η πρώτη του τηλεταινία, μου θύμισε την ταινία του Radu Jude «Καθένας στην οικογένειά μας» (2012) που είναι γυρισμένη πάνω στο ίδιο θέμα με τη μικρού μήκους ταινίας του «Αλεξάνδρα» (2006), τις εντάσεις ανάμεσα στο χωρισμένο ζευγάρι που έχουν να κάνουν με το παιδί. Οι «Πιλότισσες» αναπτύσσουν το θέμα της μικρού μήκους ταινίας του «Ζεστό χρήμα», επίσης με ένα πρωταγωνιστικό γυναικείο ντούο.

  Δυο γυναίκες προσπαθούν να ορθοποδήσουν. Την Κάρεν, πωλήτρια καλλυντικών, την απολύει το αφεντικό της ενώ αδειάζει και τη φιλενάδα του, μετά από τρία χρόνια σχέσης. Επί πλέον η Κάρεν πρέπει να βρει λεφτά για να πληρώνει τις δόσεις της για το διαμέρισμα που αγόρασε στο Παρίσι όπου φιλοδοξεί να πάει μαθαίνοντας γαλλικά. Ο φίλος της βρίσκεται φυλακή, δεν μπορεί να συνδράμει. Ο δρόμος της παρανομίας είναι πια μονόδρομος γι’ αυτές.   

  Βλέπουμε και εδώ το γνωστό μοτίβο, την αρχική αντιπάθεια να μετατρέπεται σιγά σιγά σε συμπάθεια, για να καταλήξει σε μια μεγαλειώδη χειρονομία της τραυματισμένης από σφαίρα φίλη της Κάρεν. Ενώ αυτή έχει απομακρυνθεί προς στιγμή για να μουσκέψει την μπλούζα της στο νερό ενός ποταμού που κυλάει δίπλα για να της καθαρίσει το τραύμα, αυτή το σκάει με το αυτοκίνητο. Πετάει τα πράγματά της έξω.

  Την άδειασε μήπως;

  Καθόλου. Οι αστυνομικοί βρίσκονται στο κατόπιν τους, είναι ζήτημα χρόνου να τις συλλάβουν. Γιατί να την πληρώσουν και οι δυο;

  Ανάμεσα στα πράγματα που της πετάει είναι και ένα σωρό δέσμες με χαρτονομίσματα.

  Στο τελευταίο πλάνο βλέπουμε την Κάρεν να κοιτάζει έξω από το παράθυρο. Πιο πέρα διακρίνεται ο πύργος του Άιφελ. Γλίτωσε, όπως και η μια από τις δυο κοπέλες στο «Ζεστό χρήμα».

 

 

No comments: