Book review, movie criticism

Thursday, December 2, 2021

Veljko Bulajić, Η μάχη του ποταμού Νερέτβα (1969)

Veljko Bulajić, Η μάχη του ποταμού Νερέτβα (1969)

 


  Πήρα φόρα με τα πολεμικά έργα που προβάλλει το Στούντιο για τα 75 χρόνια από την Απελευθέρωση, και έτσι είδα και τη «Μάχη του ποταμού Νερέτβα» του Βέλικο Μπουλάγιτς, ένας από τους πρωταγωνιστές της οποίας είναι και ο Σεργκέι Μπονταρτσούκ, του οποίου οι ταινίες «Πολέμησαν για την πατρίδα» και η «Μοίρα ενός ανθρώπου», μεταφορές έργων του Μιχαή Σολόχωφ, θα προβληθούν στις 6 και στις 7 του Δεκέμβρη αντίστοιχα, κλείνοντας το αφιέρωμα.

  Διάβασα ότι είναι η πιο ακριβή παραγωγή ταινίας που γυρίστηκε ποτέ στη Γιουγκοσλαβία. Επίσης παίζουν ένα σωρό διάσημοι ηθοποιοί. Εκτός από τον Μπονταρτσούκ θα δούμε τους Γιουλ Μπρίνερ, Κουρτ Γιούργκενς, Σίλβα Κοσίνα, Χάρντι Κρούγκερ, Φράνκο Νέρο και Όρσον Ουέλς, οι οποίοι σίγουρα θα ανέβασαν το κόστος παραγωγής.

  Οι γερμανοί είναι αποφασισμένοι να συντρίψουν την αντίσταση των παρτιζάνων. Τους περικυκλώνουν. Μια μόνο έξοδος διαφυγής υπάρχει, η γέφυρα του ποταμού Νερέτβα. Όμως απέναντι τους περιμένουν οι Τσέτνικ, βασιλόφρονες συνεργάτες των γερμανών. Ανατινάζουν την γέφυρα και οπισθοχωρούν. Απογοητευμένοι οι Τσέτνικ αποχωρούν κι αυτοί. Τότε οι παρτιζάνοι φτιάχνουν πρόχειρη γέφυρα και περνάνε απέναντι.

  Οι Τσέτνικ το φυσάνε και δεν κρυώνει. Ο εκπρόσωπος του εξόριστου βασιλιά συμβουλεύει να αποχωρήσουν, δεν συμφέρει να δώσουν μάχη την οποία πιθανώς θα χάσουν και θα αναλώσουν δυνάμεις που θα τους χρειαστούν αργότερα. Ο επικεφαλής τους όμως έχει άλλη γνώμη. Θα επιτεθούν, και θα συντριβούν. Οι παρτιζάνοι έχουν διαφύγει οριστικά την περικύκλωση.

  Υπάρχουν όπως πάντα και οι ατομικές ιστορίες στα πολεμικά έργα. Ο αδελφός της Σίλβα Κοσίνα σκοτώθηκε. Θα σκοτωθεί κι αυτή σ’ αυτή την τελευταία μάχη. Ο αγαπημένος της την αγκαλιάζει απελπισμένος.

  Υπάρχει και ο ιταλός αξιωματικός, αντιφασίστας, που αυτομόλησε στους παρτιζάνους και σκοτώθηκε και αυτός.

  Εξαιρετική ταινία, από τις καλύτερες πολεμικές που έχω δει.

 

No comments: