Book review, movie criticism

Monday, December 20, 2021

Shane O'Sullivan, Children of the revolution (2010)

 

Shane O'Sullivan, Children of the revolution (2010)

 


  Έχοντας δει την «Εσωτερική ασφάλεια» του Christian Petzold που αναφέρεται στη ζωή που έζησε η μικρή Jeannie με τους γονείς της, αντάρτες πόλεων που βρίσκονταν στην παρανομία, αποφάσισα να δω το ντοκιμαντέρ της Shane OSullivan, «Τα παιδιά της επανάστασης».

  Για την ακρίβεια, τα παιδιά των επαναστατριών· και συγκεκριμένα, της Urlike Meinhof, από τους ιδρυτές της RAF (Rote Armee Fraction, Φράξια Κόκκινος Στρατός, γνωστή και ως ομάδα Baader-Meinhof), αυτή την ξέρουμε οι περισσότεροι (πριν επτά χρόνια ακριβώς διάβασα τη βιογραφία της από την Jutta Ditfurth) και της γιαπωνέζας Fusako Shigenobu, από τους ιδρυτές του Γιαπωνέζικου Κόκκινου Στρατού, για την οποία σίγουρα θα άκουσα εκείνα τα χρόνια αλλά δεν τη θυμόμουν. Θυμάμαι όμως πολύ καλά την Λεϊλά Χαλέντ που μαζί με την Μάχα Αμπού Χαλίλ έκαναν μια αεροπειρατεία το 1969. Τις φωτογραφίες τους είχα κολλήσει σε ένα τοίχο στο φοιτητικό μου δωμάτιο. Η Λεϊλά Χαλέντ, μέλος τώρα του Εθνικού Παλαιστινιακού Συμβουλίου, μιλάει στο ντοκιμαντέρ. Εκτός απ’ αυτή βέβαια μιλάνε και διάφοροι άλλοι. Τόσο η Μάινχοφ όσο και η Σιγκενόμπου έδρασαν στο πλευρό των παλαιστινίων, από τους οποίους εκπαιδεύτηκαν στη χρήση των όπλων. Οι κόρες τους πέρασαν διάφορα, με μητέρες που βρίσκονταν στην παρανομία. Η Mei Shigenobu, η κόρη της Φουσάκο Σιγκενόμπου, ήταν ακαταχώρητη σε μητρώα, δεν υπήρχε, λέει χαρακτηριστικά.

  Οι διαφορές:

  Η Μάινχοφ αυτοκτόνησε κατά την επίσημη εκδοχή, την αυτοκτόνησαν όπως πιστεύουν πάρα πολλοί, ενώ η Fusato Shigenobu εκτίει ποινή 20ετούς κάθειρξης που λήγει το 2027.

  Η Mei Shigenobu, που κάνει καριέρα ως δημοσιογράφος, είναι περήφανη με τη μητέρα της σε αντίθεση με την κόρη της Μάινχοφ Bettina, η οποία την απορρίπτει λέγοντας ότι είχε μεταβληθεί σε άλλον άνθρωπο αφού υποβλήθηκε σε μια εγχείρηση στον εγκέφαλο.

  Υπάρχει άφθονο ντοκιμαντερίστικο υλικό, ανάμεσα στο οποίο είναι φρικτές εικόνες από τη σφαγή παλαιστίνιων αμάχων στους καταυλισμούς Σάμπρα και Σατίλα.

 

No comments: