Book review, movie criticism

Thursday, June 30, 2022

Iciar Bollain, Μάισαμπελ (Maixabel, 2021)

Iciar Bollain, Μάισαμπελ (Maixabel, 2021)

 


  Από σήμερα στους κινηματογράφους.

  Η Μάισαμπελ είναι μια γυναίκα που η ΕΤΑ (η αυτονομιστική οργάνωση των Βάσκων) σκότωσε τον άντρα της. Θα έλθει σε επαφή με αυτόν που τον σκότωσε και με έναν από τους δυο άλλους συντρόφους του οι οποίοι ήσαν συνεργοί. Το έπαιξαν κορώνα γράμματα ποιος θα πυροβολήσει.

  Είναι καταδικασμένοι σε πολυετή φυλάκιση. Στη φυλακή μετανόησαν για τις εκτελέσεις που έκαναν, δεν συμμερίζονται πια την αντίληψη για την ένοπλο αγώνα.

  Στην κινηματογραφική μεταφορά ενός μυθιστορήματος υπάρχουν πάντα παραλλαγές. Το ίδιο και στην κινηματογραφική απόδοση ενός πραγματικού γεγονότος· γιατί η πλοκή της ταινίας μπορεί μεν να βασίζεται σε πραγματικό γεγονός, όμως περιέχει στοιχεία μυθοπλασίας. Εδώ δηλώνεται απερίφραστα στα γράμματα της αρχής.

  Στην κινηματογραφική μεταφορά ενός μυθιστορήματος μπορούμε να ελέγξουμε τις αλλαγές, τις προσθήκες και τις παραλείψεις. Στην κινηματογραφική μεταφορά όμως ενός πραγματικού γεγονότος αυτό είναι συχνά αδύνατο. Πολλές ταινίες βασίζονται σε πραγματικά γεγονότα, και αναρωτιέμαι κάποιες φορές ποια επεισόδια από αυτά που βλέπω είναι πραγματικά και ποια επινοημένα.

  Στο τέλος μαθαίνουμε ότι η ΕΤΑ ανακοίνωσε ότι παύει τον ένοπλο αγώνα το 2011, έναν αγώνα που κράτησε πάνω από 80 χρόνια. Κάποιοι μπορούσαν τώρα να κοιμούνται ήσυχοι.

  Πολύ καλή ταινία, μαθαίνουμε για τον ένοπλο αγώνα τον Βάσκων, για τον οποίο ακούγαμε συχνά στις ειδήσεις.

 

 

No comments: