Book review, movie criticism

Thursday, June 30, 2022

Nanni Moretti, Τρία πατώματα (Tre piani, 2021)

Nanni Moretti, Τρία πατώματα (Tre piani, 2021)

 


  Από σήμερα στους κινηματογράφους.

  Στην ταινία παρακολουθούμε τις ζωές των ανθρώπων που ζουν σε μια τριώροφη πολυκατοικία. Ένα ζευγάρι έχουν πρόβλημα με το γιο τους, ένας πατέρας ανησυχεί για το τι μπορεί να συνέβη στο παρκάκι ανάμεσα στον με άνοια παππού και την μικρή του κόρη την οποία εμπιστεύονταν στη γυναίκα του για baby sitting, μια νεαρή μητέρα που ο άντρας της βρίσκεται μακριά έχει ψυχολογικά προβλήματα…

  Δεν είναι συνηθισμένα, καθημερινά προβλήματα, τα παρακολουθούμε με αδιάπτωτο ενδιαφέρον. Όμως πώς το IMDb εκτός από drama βρήκε την ταινία και comedy, είναι μυστήριο.

  Τρεις ιστορίες, σε ποια να κάνω σπόιλερ…

  Λέω σε καμιά.

  Όμως να πω για ένα δίδαγμα που έχει η ταινία, όχι ακριβώς ηθικό, όχι ακριβώς ανήθικο.

  Όπως επιλέγεις να ρισκάρεις ή με τον κορονοϊό ή το εμβόλιο, έτσι και όταν σου την πέφτει μια κοπέλα που δεν είναι σε ηλικία γάμου για τα χριστιανικά δεδομένα (για τα μουσουλμανικά δεν το συζητάμε) και ίσως να είναι ανήλικη, μπορείς να ρισκάρεις ή να κάνεις έρωτα μαζί της και μετά να καθίσεις στο εδώλιο του κατηγορουμένου για αποπλάνηση ανήλικης, ή να φας ένα χαστούκι αν ζητήσεις να δεις την ταυτότητά της και να χάσεις έτσι την ευκαιρία.

  Αλήθεια, εσείς τι θα επιλέγατε;

  Ξέρω τι θα πείτε: ας μου τύχαινε εμένα τέτοια περίπτωση και θα το σκεφτόμουνα τότε.

  Εξαιρετικός σκηνοθέτης ο Νάνι Μορέτι, έχουμε γράψει για δυο ταινίες του, τις «Habemus papa» και «Αγαπημένο μου ημερολόγιο». Και αυτή του η ταινία πολύ μου άρεσε.

 

 

 

No comments: