Book review, movie criticism

Sunday, September 8, 2024

Νίκος Κούνδουρος, Μαγική Πόλη (1954)

 

Νίκος Κούνδουρος, Μαγική Πόλη (1954)

 


  Από την Πέμπτη που μας πέρασε στους κινηματογράφους.

  H «Μαγική πόλη» είναι η πρώτη ταινία του Νίκου Κούνδουρου και αμέσως κατέκτησε το κοινό. Ένας νεοελληνικός νεορεαλισμός, κατά τα πρότυπα του ιταλικού. Μου θύμισε όμως πολύ ιρανικές ταινίες της ίδιας εποχής, με τον luti ήρωα, και με εικόνες φτωχογειτονιάς αλλά και με εικόνες κέντρων διασκέδασης με τις γυναίκες να χορεύουν ανατολίτικους χορούς. Τα δώδεκα λαϊκά τραγούδια δεν είχαν έλθει ακόμη.

  Ο Γιώργος Φούντας (εξαιρετική ερμηνεία) έχει χρεωθεί για να αγοράσει ένα φορτηγό, να κάνει μεταφορές. Όμως δεν μπορεί να πληρώσει τις δώσεις. Θα του το κατάσχουν. Η μητέρα του ανένδοτη, δεν θα βάλει το σπίτι υποθήκη για δάνειο. Έτσι αναγκάζεται να υποκύψει στην πίεση κάποιου λαθρέμπορου.

  Του άρεσε, μπόρεσε να πληρώσει τη δόση. Και συνεχίζει. Όνειρό του να φύγει από αυτή τη φτωχογειτονιά.

  Κάποια στιγμή θα πέσει η καρφωτή, αλλά θα καταφέρουν όλοι να ξεφύγουν.

  Στη ζωή του είναι μια γυναίκα, η γυναίκα ενός ναυτικού. Όμως αυτός αρχίζει να τρέφει αισθήματα για τη «γατούλα», που πόσο μεγάλωσε ξαφνικά.

  Ένας άντρας δυο γυναίκες.

  Να μην πούμε περισσότερα και κάνουμε σπόιλερ.

  Φτωχογειτονιά, όμως με ανθρώπους μάλαμα. Θα του συμπαρασταθούν. Την ομορφιά μιας γειτονιάς δεν την κάνουν τα σπίτια και οι δρόμοι αλλά οι άνθρωποι.

  Στην ταινία παρελαύνουν ένα σωρό ηθοποιοί που αργότερα έγιναν αστέρες. Ο Βέγγος με μαλλιά σε πρώτη εμφάνιση, Κατράκης, Φωτόπουλος, Ανδρέας Ντούζος, Στέφανος Στρατηγός.

  7,1 η βαθμολογία της στο IMDb.

 

No comments: