Book review, movie criticism

Thursday, September 12, 2024

Kon Ichikawa, Fires on the plane (1959)

 

Kon Ichikawa, Fires on the plane (1959)

 


  Από σήμερα στο Ατενέ

  Οι «Φωτιές στην πεδιάδα» είναι μια αντιπολεμική ταινία που δείχνει την κατάσταση των γιαπωνέζων στρατιωτών στις Φιλιππίνες, αρχές του 1945, όταν οι αμερικάνοι αποβιβάστηκαν στο νησί και έκοψαν τις οδούς ανεφοδιασμού τους.

  Στην ταινία παρακολουθούμε την πορεία τη Ταμούρα, ενός γιαπωνέζου στρατιώτη που πάσχει από φυματίωση και έχει επιστρέψει στη μονάδα του εγκαταλείποντας το νοσοκομείο όπου τον είχαν στείλει. Διατάζεται να επιστρέψει στο νοσοκομείο, και αν δεν τον δεχτούνε να επιμείνει. Αν και πάλι δεν τον δεχτούνε, διατάσσεται να αυτοκτονήσει με μια χειροβομβίδα που του έδωσαν.

  Και αρχίζει μια οδύσσεια όπου βλέπουμε τη φρίκη του πολέμου στα διαλυμένα τμήματα του αυτοκρατορικού στρατού. Οι εντάσσεις μεταξύ τους είναι το λιγότερο, το πιο φρικιαστικό είναι ότι καταφεύγουν στον κανιβαλισμό. Το κρέας μαϊμούς που φέρνει κάποιος κατά διαστήματα στην πραγματικότητα είναι κρέας ανθρώπων που έχει σκοτώσει.

  Ένας γιαπωνέζος σταματάει μπροστά σε ένα αμερικανικό τζιπ με τα χέρια ψηλά, να παραδοθεί. Όμως η φιλιππινέζα που βρίσκεται σ’ αυτό τον γαζώνει με το αυτόματό της πριν οι αμερικάνοι προλάβουν να τη εμποδίσουν. Βλέποντας αυτή τη σκηνή ο Ταμούρα αποθαρρύνεται από το να παραδοθεί.

  Γιατί τον πυροβόλησε;

  Είναι γνωστό ότι οι κατακτημένοι πληθυσμοί υπέφεραν τα πάνδηνα κάτω από την γιαπωνέζικη κατοχή.

  Θα μπορούσε να το πει κανείς και θεία δίκη.

  Πρόκειται για μια ταινία που αν τη δει κανείς δεν την ξεχνάει εύκολα.

  7,9 η βαθμολογία της στο IMDb.

No comments: