Book review, movie criticism

Thursday, September 26, 2024

Ladj Ly, Οι παρείσακτοι (Les indesirables, 2023)

 

Ladj Ly, Οι παρείσακτοι (Les indesirables, 2023)

 


  Από σήμερα στους κινηματογράφους

  Ποιοι είναι οι «ανεπιθύμητοι»;

  Οι μετανάστες.

  Ο καινούριος δήμαρχος προσπαθεί να τους διώξει από την περιοχή. Θα την ανακαινίσουν. Αγοράζει σε εξευτελιστικές τιμές διαμερίσματα που είχαν πληρώσει πανάκριβα και τα κατεδαφίζει.

  Σε ένα δεν χρειάζεται. Βρίσκει την πρόφαση να διώξει τους ένοικους. Μια πυρκαγιά ξέσπασε σε ένα παράνομο εστιατόριο, το κτίριο είναι επικίνδυνο. Πρέπει να το εκκενώσουν αμέσως οι κάτοικοι.

  Σε ελάχιστα λεπτά.

  Θα πάρουν μόνο τα απαραίτητα.

  Ψυγεία και τέτοια να τα ξεχάσουν.

  Και πότε αυτό;

  Παραμονή Χριστουγέννων.

  Όμως ένας οργισμένος νέος θα εισβάλει μέσα στο σπίτι του (αυτός δεν έχει επιστρέψει ακόμη, τα πίνει με τον μαύρο – προδότη της φυλής του – αντιδήμαρχο, ενθουσιασμένος για αυτό που συνέβη, που γλίτωσαν τόσα λεφτά).

  Θα ρίξει βενζίνα να το κάψει. Τα κάνει όλα λίμπα, τρομοκρατώντας τη γυναίκα του δημάρχου (αυτή δεν ήθελε να γίνει δήμαρχος) τα παιδιά της και ένα σύριο με την κόρη του που τους κάλεσαν να γιορτάσουν μαζί.

  Τελικά τι έγινε, έβαλε φωτιά.

  Δεν θα κάνω σπόιλερ, θα πω μόνο ότι το τέλος δεν μου άρεσε.

  Ενδιαφέρον αυτό που γράφει η βικιπαίδεια. Αντιγράφω: Although it was written and in production well before the outbreak of the Nahel Merzouk protests in June 2023, it has been called a timely examination of some of the same social and political pressures that led to the riots.

  Πολύ καλή ταινία, με μια φεμινιστική χροιά (μια γυναίκα μαύρη είναι μπροστάρης στον αγώνα). Μου άρεσε, παρά τη χαμηλή βαθμολογία της, 6,4.

No comments: