Book review, movie criticism

Monday, September 16, 2024

Howard Hawks, O μεγάλος ύπνος (The big sleep, 1946)

 

Howard Hawks, O μεγάλος ύπνος (The big sleep, 1946)

 


  Από την Πέμπτη που μας πέρασε στα Παναθήναια.

  Ας ξεκινήσουμε με τη βαθμολογία της ταινία στο IMDb: 7,9, πολύ καλή.

  Ο Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ αναλαμβάνει μια υπόθεση εκβιασμού. Τον προσλαμβάνει ένας μεγιστάνας, που έχει δυο κακομαθημένες κόρες. Η μια είναι η Λορίν Μπακόλ.

  Μπερδεμένη υπόθεση, μπορεί να φταίει και η ηλικία μου. Δεν τα πηγαίνω πολύ καλά με τα αστυνομικά και με τα θρίλερ. Φυσικά απόλαυσα τις επί μέρους σκηνές. Έπεσαν μπιστολιές στην ταινία, υπήρξαν πτώματα, αναπόφευκτα όπως σε κάθε αστυνομική ταινία.

  (Αντιγράφω από την κριτική του Μήτση: «Λέγεται πως όταν ο σεναριογράφος [από τους υπογράφοντες το σενάριο], νομπελίστας Γουίλιαμ Φόκνερ, ζήτησε τη βοήθεια του συγγραφέα Ρέιμοντ Τσάντλερ [Η ταινία αποτελεί μεταφορά μυθιστορήματός του] για να καταλάβει ποιος σκότωσε τον σοφέρ των Σέργουντ, εκείνος του απάντησε: "Και πού θες να ξέρω;"». Αφού δεν ήξερε ο Τσάντλερ, άντε να καταλάβω εγώ. Και καταλήγει ο Μήτσης: Ακόμα και αν στο τέλος η υπόθεση διαλευκανθεί, οι διαπλεκόμενες λεπτομέρειές της θα μείνουν αφανείς, όπως και τα (πολύ) μεγάλα συμφέροντα τα οποία ορίζουν τον κανόνα του παιχνιδιού).

  Και βέβαια μου άρεσε το διπλό romance, ενδοκειμενικό και εξωκειμενικό. Ενδοκειμενικό, το ειδύλλιο του Μπόγκαρτ με την Μπακόλ. Εξωκειμενικό, πλέχτηκε το ειδύλλιο κατά τα γυρίσματα και παντρεύτηκαν, παρά τα 25 χρόνια που είχαν διαφορά. Τους χώρισε μόνο ο θάνατος. Η Μπόγκαρτ, μανιώδης καπνιστής και πότης, το πλήρωσε με τη ζωή του. Κατέληξε στα 58 του χρόνια.

 

 

No comments: