Book review, movie criticism

Thursday, September 26, 2024

David Trueba, Οι στρατιώτες της Σαλαμίνας (Soldados de Salamina, 2003)

 

David Trueba, Οι στρατιώτες της Σαλαμίνας (Soldados de Salamina, 2003)

 

Από σήμερα στο Ατενέ

  Έχουνε και οι ισπανοί τις εμμονές τους με τον εμφύλιο, όπως κι εμείς. Η ταινία αποτελεί μεταφορά του ομώνυμου μυθιστορήματος  του Javier Cercas, που βασίζεται στη ζωή του Rafael Sánchez Mazas, ακροδεξιού συγγραφέα και από τους ιδρυτές της φάλαγγας.

  Κεντρικό πρόσωπο στην ιστορία είναι η Λόλα, καθηγήτρια πανεπιστημίου και συγγραφέας που όμως έχει παραιτηθεί από το γράψιμο. Κάνει έρευνα για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ο Mazas κατάφερε να γλιτώσει την εκτέλεση, τρέχοντας μέσα στο δάσος.

  Στην ταινία βλέπουμε εναλλάξ την Λόλα και σκηνές από τον εμφύλιο, κάποιες πραγματικά ντοκουμέντα.

  Ερώτημα στους φοιτητές της: τι είναι ήρωας;

  Δεν είναι ήρωες μόνο εκείνοι που δίνουν τη ζωή τους για την πατρίδα στον πόλεμο, και οι οποίοι μας είναι κυρίως γνωστοί, ήρωες είναι και εκείνοι που θυσιάζουν τη ζωή τους για τον συνάνθρωπό τους, όπως εκείνος που όρμησε μέσα σε ένα καιγόμενο κτήριο για να σώσει εγκλωβισμένους, κατάφερε και έβγαλε έξω δύο, όμως δεν κατάφερε να βγάλει άλλο, κάηκε μέσα στις φλόγες.

  Πώς σώθηκε ο Mazas;

  Το αφηγείται ο ίδιος σε ένα αυτοβιογραφικό του βιβλίο. Τον έψαχναν, μαζί με έναν άλλο που επίσης το έσκασε. Τον είδε ένας στρατιώτης. Τον κοίταξε, δεν τον πυροβόλησε. -Βρήκες κανέναν; τον ρωτάει κάποιος από μακριά. -Όχι, απαντάει και απομακρύνεται.

  Μήπως είναι ήρωας και εκείνος που βάζει τον ανθρωπισμό πάνω από όλα;

  Ξέρω μια ανάλογη ιστορία.

  Δεν πρόλαβε να απομακρυνθεί από το χωριό του στη Βιάννο πριν μπουκάρουν οι γερμανοί. Κρύφτηκε σε έναν φούρνο, στηριζόμενος με τα χέρια και τα πόδια του στην οροφή. Έρχεται ένας στρατιώτης, χώνει το κεφάλι του μέσα στο φούρνο, κοιτάζει προς τα πάνω και τον βλέπει. Δεν είπε τίποτα, απομακρύνθηκε.

 Την ιστορία μου την είπε ο φίλος μου ο Πρατικάκης. Μάλιστα υπέθεταν ότι θα ήταν αυστριακός στρατιώτης, όχι γερμανός.

  Θα αναφερθώ σε μια πρόσφατη ανάρτησή μου για τη γενίκευση.

  Έκαψαν πολλά χωριά τότε στη Βιάννο οι γερμανοί, και ακόμη τα λένε «τα καμένα χωριά». Και βέβαια σκότωσαν περίπου 500.

  Συνήθως υπάρχει το ερωτικό δίδυμο σε μια ταινία. Εδώ το δίδυμο αυτό δεν είναι άντρας και γυναίκα, αλλά δυο γυναίκες. Η άλλη, χαρτορίχτρα, είναι λεσβία. Η Λόλα όμως ελάχιστα θα ανταποκριθεί.

  Αρκετά καλή ταινία, με βρίσκει σύμφωνο η βαθμολογία της στο IMDb, 6,7.

No comments: