Book review, movie criticism

Wednesday, September 25, 2024

Akira Kurosawa, High and low (1863)

 

Akira Kurosawa, High and low (1863)

 


  Μετά το «Sanjuro», ταινία jidaimono (δανείζομαι τον όρο από το θέατρο Νο. Τελικά βρίσκω άλλο, κινηματογραφικό όρο, Jidaigeki), δηλαδή ταινία που τοποθετείται σε παλαιότερες εποχές, έχουμε το «High and low», ταινία sewamono, ταινία που τοποθετείται στη σύγχρονη εποχή.

  Για άλλη μια φορά βλέπουμε τον ανθρωπιστή Κουροσάβα. Τι θα κάνει, θα δώσει τα λύτρα στον απαγωγέα για να απελευθερωθεί ο γιος το σωφέρ του, καθώς αυτόν απήγαγε κατά λάθος και όχι τον δικό του γιο, ή όχι;

  Αρνείται να τα δώσει, είναι σωστή αυτοκτονία. Έχει βάλει υποθήκη το σπίτι του για να αγοράσει μετοχές στην εταιρεία του, εταιρία κατασκευής υποδημάτων, ώστε να αποκτήσει τον έλεγχο και να επιβάλει την άποψή του, όχι φτηνιάρικα παπούτσια αλλά καλά, και ας είναι ακριβότερα. Και είναι ακριβώς το ποσό που ζητάει ο απαγωγέας.

  Η άρνηση έχει σκοπό να δείξει πόσο μεγάλη είναι η θυσία για τον Τοσίρο Μιφούνε αν δώσει τα λεφτά.

  Στο τέλος θα τα δώσει.

  Στη συνέχεια η ταινία γίνεται αστυνομική. Να δώσουν τα λύτρα, να απελευθερώσουν τον μικρό και στη συνέχεια να συλλάβουν τον απαγωγέα, αφού πρώτα έχουν συλλέξει ένα σωρό στοιχεία που θα τους οδηγήσουν στα ίχνη του.

  Δεν μου αρέσουν οι αστυνομικές ταινίες, αλλά και αυτό το δεύτερο μέρος το βρήκα συναρπαστικό.

  8,4 η βαθμολογία της στο IMDb.

No comments: