Book review, movie criticism

Monday, September 16, 2024

Rainer Werner Fassbinder, Ο φόβος τρώει τα σωθικά (Angst essen Seele auf, 1974)

 

Rainer Werner Fassbinder, Ο φόβος τρώει τα σωθικά (Angst essen Seele auf, 1974)

 


  Από την Πέμπτη που μας πέρασε στο Άστυ.

  Έχω αμφιθυμικά αισθήματα απέναντι στον Fassbinder τα τελευταία χρόνια. Κάποιες ταινίες του με ψυχοπλακώνουν και δεν τις αντέχω, ενώ άλλες μου αρέσουν. Την ταινία «Ο φόβος τρώει τα σωθικά» την είχα δει παλιά, τη θυμάμαι και μου άρεσε πολύ, και με ευχαρίστηση την ξαναείδα τώρα με την ευκαιρία της επανέκδοσής της. Και δεν άρεσε μόνο σε μένα, όπως δείχνει η βαθμολογία της στο IMDb, 8.

  Αυτός, μαροκινός μετανάστης, εργάζεται σε συνεργείο αυτοκινήτων. Αυτή, είκοσι χρόνια μεγαλύτερή του, χήρα, εργάζεται καθαρίστρια. Αγαθές ψυχές και οι δυο, θα παντρευτούν. Αυτή, έχοντας συνείδηση της διαφοράς ηλικίας που τους χωρίζει, του δίνει την άδεια να ξεπορτίζει. Μου θύμισε το «Μπλε καφτάνι», μαροκινή ταινία.

  Το κεντρικό θέμα είναι η ξενοφοβία και ο ρατσισμός, εντονότατος σε όλη την ταινία. Και αυτή η ξενοφοβία και ο ρατσισμός δεν έχει να κάνει με νεοναζί, αλλά με τον μπακάλη της γειτονιάς, με τις άλλες καθαρίστριες, με γυναικούλες της πολυκατοικίας.

  Θίγεται όμως και ένα ακόμη θέμα: η παραμέληση των γονιών από τα παιδιά. Σπάνια πηγαίνουν και τη βλέπουν οι δυο κόρες της και ο γιος της. Και θα σοκαριστούν αφάνταστα όταν τους πει για το γάμο της. Αλλά θα το ξεπεράσουν σιγά σιγά, αφού η ταινία πρέπει να έχει happy end.

  Εξαιρετική στην ερμηνεία της η Brigitte Mira, και δικαίως κέρδισε το βραβείο της καλύτερης ηθοποιού.  

  Τη συνιστώ ιδιαίτερα.

No comments: