Book review, movie criticism

Friday, June 16, 2017

Nicole Garcia, From the land to the moon (Mal de pierres, Illusion of love, Όλα όσα αγαπήσαμε, 2016)

Nicole Garcia, From the land to the moon (Mal de pierres, Illusion of love, Όλα όσα αγαπήσαμε, 2016)

  Από χθες στους κινηματογράφους.
  Από όλους αυτούς τους τίτλους ο πιο κατάλληλος ίσως είναι ο γαλλικός «Πέτρες στα νεφρά» (θα δείτε παρακάτω) και ακόμη πιο κατάλληλος η «Ψευδαίσθηση του έρωτα».
  Την ταινία θα μπορούσαμε να τη χωρίσουμε σε τρία μέρη. Το πρώτο είναι μια «Μαντάμ Μποβαρύ». Αν η μαντάμ Μποβαρύ ήταν μια περίπτωση οριακής (borderline) συναισθηματικής διαταραχής, η Γαβριέλα έχει περάσει το όριο. Όχι όμως πάρα πολύ.
  Ένα άτομο που αγαπάει την αποκρούει. Ο Μποβαρύ ο δικός της είναι ένας ισπανός μετανάστης που ξέφυγε από τον εμφύλιο (η υπόθεση διαδραματίζεται το 1950). Οι δικοί της έχουν αντιληφθεί πως την κοιτάζει. Του την προσφέρουν, μαζί με μια στήριξη οικονομική για την επαγγελματική του σταδιοδρομία. Θα δεχθεί· με τη συμφωνία, όπως του δηλώνει, ο γάμος τους να είναι λευκός. Καμιά αντίρρηση, υπάρχουν κι άλλες γυναίκες· αυτές που πληρώνεις. Κάποια στιγμή αυτή, από περιέργεια; θα υποδυθεί το ρόλο μιας τέτοιας γυναίκας.
  Το δεύτερο μέρος είναι ένα «Μαγικό βουνό». Η Γαβριέλα έχει πέτρες στα νεφρά και θα πάει σε ένα θέρετρο στην Ελβετία για θεραπεία. Εκεί θα πλεχτεί ένα ειδύλλιο με έναν βαριά τραυματία ανθυπολοχαγό, από τον πόλεμο της Ινδοκίνας. Όταν τον παίρνουν από το θέρετρο τρέχει απελπισμένη να προλάβει το νοσοκομειακό. Δεν θα τα καταφέρει.
  Το τρίτο μέρος είναι η ψευδαίσθηση του έρωτα, που εμείς πάλι θα το ονομάζαμε η δύναμη του έρωτα. Πόσα πράγματα μπορεί να κάνει ένας άντρας για τη γυναίκα που αγαπά;

  Εντυπωσιακά συγκινητικό το τέλος, δεν πρέπει να χάσετε αυτή την ταινία. Η Μαριόν Κοτιγιάρ είναι εξαιρετική στο ρόλο της, αλλά και ο Λουί Γκαρέλ. 

No comments: