Book review, movie criticism

Friday, June 30, 2017

Niki Caro, The zookeeper’s wife (Η γυναίκα του ζωολογικού κήπου, 2017)

Niki Caro, The zookeeper’s wife (Η γυναίκα του ζωολογικού κήπου, 2017)


Από χθες στους κινηματογράφους.
  Ξέρουμε για τον Σίντλερ, ξέρουμε για τον Wilm Hosenfeld που έσωσε τον εβραίο πιανίστα Władysław Szpilman, τώρα μαθαίνουμε για την οικογένεια Ζαμπίνσκι, που μέσω του ζωολογικού τους κήπου κατάφεραν να φυγαδεύσουν σχεδόν 300 εβραίους, από τους οποίους όλοι επέζησαν εκτός από δυο γυναίκες, όπως διαβάζουμε στα γράμματα τέλους. Την εκτέλεση των δυο γυναικών την βλέπουμε στην ταινία.
  Υπάρχουν σίγουρα και άλλες περιπτώσεις. Να καταγράψω εδώ μία που μου αφηγήθηκε ο φίλος μου ο Μανόλης Πρατικάκης. Όταν έκαψαν οι γερμανοί τα χωριά τους, μεταξύ Βιάννου και Μύρτους, που και σήμερα στην Κρήτη τα λέμε «Τα καμένα χωριά», ένας μυρτιανός κρύφτηκε σε ένα φούρνο. Άπλωσε τα πόδια του και στηρίχτηκε στα πλάγια του φούρνου, ώστε να μην φαίνεται από το άνοιγμα. Ένας στρατιώτης έχωσε το κεφάλι του μέσα στο άνοιγμα, κοίταξε προς τα πάνω και τον είδε. Δεν τον μαρτύρησε και τη γλίτωσε. Υπέθεσαν ότι ήταν αυστριακός στρατιώτης, αλλά πιστεύω ότι θα μπορούσε να είναι και γερμανός.
  Τα επεισόδια είναι εξαιρετικά με το εγγενές σασπένς να αιωρείται, θα τους αποκαλύψουν οι γερμανοί ή όχι; Ο γερμανός ζωολόγος θα το ανακαλύψει, όμως όταν πλέον είναι αργά, έχουν όλοι φυγαδευτεί και οι γερμανοί έχουν διαταχθεί να εγκαταλείψουν την Βαρσοβία.
  Στο τέλος υπάρχει και το εφέ της έκπληξης, που όσο και αν το αναμέναμε δεν μπορούσαμε να είμαστε σίγουροι εκατό τα εκατό. Ο γερμανός ζωολόγος θα σκοτώσει το γιο της Αντωνίνας; Ακούμε τον πυροβολισμό και την βλέπουμε να σπαράζει στο κλάμα. Όμως;

  Εξαιρετική η ερμηνεία όλων των ηθοποιών, ιδιαίτερα όμως της Jessica Chastain.

No comments: