Book review, movie criticism

Sunday, June 25, 2017

Ted Cotcheff, Weekend at Bernie’s (Τρελό γουικέντ στου Μπέρνι, 1989)

Ted Cotcheff, Weekend at Bernie’s (Τρελό γουικέντ στου Μπέρνι, 1989)


  Απολαυστική, ξεκαρδιστική, υπέροχη κωμωδία.
  Οι δυο νεαροί υπάλληλοι μιας ασφαλιστικής εταιρείας ανακαλύπτουν ότι μια αποζημίωση πληρώθηκε τέσσερις φορές. Τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση, θα το πουν στο αφεντικό και θα εισπράξουν το μπράβο, μαζί με την προοπτική της ανέλιξης. Αυτός γίνεται πολύ διαχυτικός μαζί τους και τους καλεί να περάσουν το σαββατοκύριακο στη βίλα του. Πού να φανταστούν ότι είχε σκοπό να τους δολοφονήσει. Όμως το μεγάλο αφεντικό της μαφιόζικης οργάνωσης στην οποία ανήκει έχει άλλα σχέδια. Έχει λέει γίνει φιλόδοξος, πηδάει και τη φιλενάδα του, καλύτερα είναι να βγάλουν αυτόν από τη μέση.
  Έτσι και γίνεται. Μόνο που οι δυο νεαροί δεν θέλουν να αποκαλυφθεί ο θάνατός του, και τον κουβαλάνε εδώ και εκεί σαν να είναι ζωντανός, τάχα μεθυσμένος, στο μεγαλύτερο μέρος της ταινία. Μου θύμισε πολύ τη νουβέλα του Ζόρζε Αμάντου «Ο διπλός θάνατος του Τσιν-τσιν του μπέκρα», που και εκεί περιφέρουν τον νεκρό σαν να είναι ζωντανός. Τον βάζουν σε μια βάρκα, όμως κάποια στιγμή θα γλιστρήσει μέσα στο νερό και θα τον χάσουν. Έτσι συντελείται ο δεύτερος θάνατός του. Οι δυο νεαροί όμως δεν θα τον χάσουν παρόλο που και σ’ αυτούς θα πέσει στη θάλασσα, τον έχουν γερά δεμένο με σκοινί.
  Τι κωμωδία θα ήταν αν δεν υπήρχε και το ρομάντζο. Ο συνεσταλμένος νεαρός θα κατακτήσει τελικά την καρδιά της συναδέλφου του που περίμενε πώς και πώς, όμως θα συμβούν πολλά επεισόδια, που δεν θα θέσουν βέβαια στα σοβαρά σε δοκιμασία τη σχέση τους – κωμωδία έχουμε – εμάς όμως θα μας κάνουν να γελάσουμε πολύ.

  Ναι, της έβαλα 9 στο IMDb.

No comments: