Book review, movie criticism

Wednesday, May 26, 2010

Mohammad Ali-Talebi, Είσαι ελεύθερος

Mohammad Ali-Talebi, Είσαι ελεύθερος (2007)

Δεν προλάβαμε να δούμε την ταινία του Καμάλ Ταμπριζί, «Μητρική αγάπη» (1998), για την οποία γράψαμε πριν λίγες μέρες στο blog μας, και είδαμε μια ακόμη συγκινητική ταινία από το Ιράν με θέμα επίσης το αναμορφωτήριο, το «Είσαι ελεύθερος» του Mohammad Ali-Talebi. Στην πρώτη βλέπουμε ένα παιδί να αναζητά απεγνωσμένα τη μητρική αγάπη στο πρόσωπο μιας κοινωνικής λειτουργού, σ’ αυτήν εδώ βλέπουμε την εγκατάλειψη ενός παιδιού πρώτα από τη μητέρα του και στη συνέχεια από τον πατέρα του, με αποτέλεσμα να καταλήξει στο αναμορφωτήριο.
Κάποια στιγμή θα αφεθεί ελεύθερο. Όμως τι να την κάνει μια τέτοια ελευθερία, όταν δεν υπάρχει κανείς να τον δεχθεί; Μια κοινωνική λειτουργός θα προσπαθήσει απεγνωσμένα να τον τακτοποιήσει κάπου. Δεν τα καταφέρνει. Το ορφανοτροφείο δεν τον δέχεται επειδή έχει κάνει σε αναμορφωτήριο. Ένα άλλο ίδρυμα για παιδιά είναι φρικτό, ο μικρός είχε την εμπειρία του, δεν θέλει να ξαναπάει. Η κοινωνική λειτουργός τον στέλνει στο αναμορφωτήριο για να περάσει τη βραδιά και να συνεχίσουν την επομένη τις προσπάθειες. Ο φύλακας δεν θα τον δεχθεί, και ο μικρός θα «δραπετεύσει» μέσα. Μικρονοϊκός ο φύλακας, σκέφτεται μόνο τους κανονισμούς, δεν του κόβει να πάρει πρωτοβουλία. Ο διευθυντής του αναμορφωτηρίου θα τον τιμωρήσει, και θα πάρει με το αυτοκίνητό του τον μικρό στο Ισπαχάν, την πατρίδα του. Ο πατέρας του, κάτω από την πίεση της μητριάς του, δεν θα τον δεχθεί. Θα πάρουν πάλι το δρόμο της επιστροφής. Στο τέλος της ταινίας βλέπουμε τον μικρό να ατενίζει, πίσω από τα κάγκελα του αναμορφωτηρίου, τον έξω κόσμο.
Θυμήθηκα μια γελοιογραφία που είχα δει μικρός. Ο πελάτης του εστιατορίου στον σερβιτόρο: έφαγα και δεν έχω να πληρώσω, και καθότι τυχαίνει να μην έχω και πού να κοιμηθώ, φώναξε την αστυνομία να με κλείσει μέσα.
Γέλασα όταν τη διάβασα, αλλά βλέποντας αυτό το έργο συνειδητοποίησα ότι τελικά δεν ήταν για γέλια. Από το να είσαι ελεύθερος και άστεγος, το στρώμα της φυλακής μπορεί να είναι προτιμότερο. Πιο ειρωνικός τίτλος από το «Είσαι ελεύθερος» δεν θα μπορούσε να υπάρξει.

No comments: