Book review, movie criticism

Monday, May 24, 2010

Du Min, Οι μικροί τραγουδιστές της Όπερας του Πεκίνου

Du Min, Οι μικροί τραγουδιστές της Όπερας του Πεκίνου, 2000

Πριν χρόνια είδαμε την εξαιρετική ταινία του Chen Kaige, «Αντίο παλλακίδα μου», όπου, στα πλαίσια της υπόθεσης του έργου, μαθαίναμε για την εκπαίδευση των τραγουδιστών της όπερας του Πεκίνου. Στην ταινία του Ντου Μιν «Οι μικροί τραγουδιστές της Όπερας του Πεκίνου» η εκπαίδευση αυτή θεματοποιείται. Μέσα από την απλή ιστορία ενός επτάχρονου μικρού που είναι λάτρης της Όπερας του Πεκίνου μαθαίνουμε όλες τις πλευρές της εκπαίδευσης αυτής, που είναι πολύχρονη και κοπιαστική. Ο σκηνοθέτης τη διανθίζει και με χιούμορ κατά περίπτωση. Ο μπόμπιρας, μια πονηρόφατσα, ήταν εξαιρετικός. Είδαμε και την αγαπημένη μας σκηνή της αυτοκτονίας από το «Αντίο παλλακίδα μου» (Η ταινία παίρνει το όνομά της από ένα έργο Όπερας του Πεκίνου).
Παρεμπιπτόντως, να επαναλάβω κάτι που έχω πει και άλλες φορές. Οι ασιάτες έχουν πραγματικό θέατρο, όχι εμείς. Εμείς είχαμε την τραγωδία, που με τη χριστιανική ρήξη με την αρχαιότητα χάθηκε η παράδοσή της. Ξέρουμε ότι παιζόταν με μάσκα, πως τους γυναικείους ρόλους τους έπαιζαν άντρες, πως η μουσική και ο χορός είχαν ισόρροπη σχέση με το λόγο, πως δεν υπήρχε ρεαλισμός στην αμφίεση. Σήμερα οι τραγωδίες παίζονται με τον ρεαλισμό του αστικού δράματος. Το σημερινό δυτικό θέατρο δεν είναι παρά λόγος μεταφερμένος στη σκηνή. Οι κινέζοι, θύματα και αυτοί του δυτικού πολιτισμικού ιμπεριαλισμού γράφουν ανάλογα έργα που τα ονομάζουν χουά τζου, δηλαδή θέατρο λόγου. Και μόνο το γεγονός ότι οι τραγουδιστές της Όπερας του Πεκίνου πρέπει να φοιτήσουν στη σχολή από παιδιά ενώ οι δικοί μας ηθοποιοί ξεκινάνε συνήθως μετά το γυμνάσιο, ενώ μπορεί να ανεβούν στο σανίδι και χωρίς να φοιτήσουν καθόλου σε δραματική σχολή, αρκεί να έχουν κάνει μια επιτυχημένη εμφάνιση σε μια σαπουνόπερα, είναι μια απόδειξη.
Πως τα ξέρω όλα αυτά; Έχω μελετήσει το θέμα, καρπός του οποίου υπήρξε το έργο μου «Εισαγωγή στο θέατρο της Ιαπωνίας και της Κίνας», που κυκλοφόρησε πριν ένα μήνα από τις εκδόσεις ΑΛΔΕ.
Μπορείτε να το αγοράσετε. Αν πηγαίνετε στο Κέντρο, οι εκδόσεις βρίσκονται στη διεύθυνση Ζωοδόχου Πηγής 41. Αν σας κτύπησε κι εσάς η κρίση και δεν μπορείτε να διαθέσετε λεφτά για αγορά βιβλίου, μπορείτε να το κατεβάσετε από την πολιτιστική ιστοσελίδα του Πάτροκλου Χατζηαλεξάνδρου, Περι-γραφής, ελεύθερα . Δεν πρέπει να θεωρείται παράνομο το download, τα προϊόντα του πνεύματος πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα εφόσον δεν κοστίζουν, και η ανάρτηση στο διαδίκτυο δεν κοστίζει, γι αυτό κι εγώ όλα μου τα βιβλία τα έχω στην ιστοσελίδα μου downloadable. Τα βρίσκετε δεξιά στα labels στον τίτλο my publications. Εκεί θα βρείτε και το link για το εισαγωγή στην Όπερα του Πεκίνου.

No comments: