Book review, movie criticism

Tuesday, January 1, 2013

Maryam Keshavarz, Circumstance



Maryam Keshavarz, Circumstance  (2011)


Το έργο είναι ένα έργο-καταγγελία για την καταπίεση της γυναίκας στο Ιράν. Φυσικά δεν γυρίστηκε στο Ιράν αλλά στο Λίβανο, με όλες τις προφυλάξεις λόγω της φιλοϊρανικής Χεζμπολάχ.
  Η φιλία δυο κοριτσιών εξελίσσεται σε ομοφυλοφιλική σχέση. Ο αδελφός είναι ένας βαρεμένος θρησκόληπτος που παγιδεύει τη φίλη της αδελφής του για να την αναγκάσει να τον παντρευτεί. Την καρφώνει στην αστυνομία ηθών για άλλη αιτία, αυτή συλλαμβάνεται μαζί με την αδελφή του, και με τη μεσολάβησή του ελευθερώνεται, με αντίτιμο βέβαια το γάμο. Ο πατέρας του όμως πρέπει να λαδώσει έναν τηρητή των ηθών για να αφεθεί ελεύθερη η κόρη του.
  Ο αδελφός με κρυφές κάμερες παρακολουθεί τη γυναίκα του, μαθαίνει για την ομοφυλοφιλική της σχέση με την αδελφή του και την ακούει να της λέει ότι συγκατατέθηκε να τον παντρευτεί μόνο και μόνο για να βρίσκεται κοντά της. Εξοργισμένος κυριολεκτικά θα τη βιάσει, όμως μετά θα ξεσπάσει στα κλάματα, νοιώθοντας αξιολύπητος. Αυτή συγκινείται, τον χαϊδεύει και κάνει έρωτα μαζί του με δική της πρωτοβουλία.
    Παλιά είχε κάνει πρόταση στη φίλη της να το σκάσουν μαζί στο Ντουμπάι. Εκείνη όμως αρνιόταν. Τώρα αλλάζει γνώμη. Λαδώνει για το διαβατήριό της. Όταν όμως της λέει ότι όλα είναι έτοιμα και μπορούν να το σκάσουν, αυτή αρνείται. Τελικά θα φύγει μόνη της. 
   Και θυμήθηκα την αληθινή ιστορία της Μαρίνας Νεμάτ, «Η φυλακισμένη της Τεχεράνης». Ο φύλακάς της την ερωτεύτηκε, τη γλίτωσε από το εκτελεστικό απόσπασμα την τελευταία στιγμή, με αντίτιμο βέβαια να τον παντρευτεί. Έχω γράψει γι’ αυτό το βιβλίο εδώ.
  Πρόκειται για μια πάρα πολύ καλή ταινία που απόσπασε αρκετά βραβεία.
 


 

2 comments:

Γιώργος said...

Καλή χρονιά με υγεία, έμπνευση και αγάπη!!!

Babis Dermitzakis said...

Γιώργο, κι εσύ καλή χρονιά να έχεις, με υγεία, ευτυχία, και ό,τι άλλο ποθείς