Book review, movie criticism

Wednesday, December 4, 2013

Arash T. Riahi, For a moment, freedom



Arash T. Riahi, For a moment, freedom (2008)

  Πρόκειται για μια πολιτική ταινία, γυρισμένη στη Γερμανία, και αναφέρεται στις περιπέτειες των αντιφρονούντων του ιρανικού καθεστώτος που προσπαθούν να δραπετεύσουν στο εξωτερικό. Μπορεί να είναι γεμάτη κινδύνους η απόπειρα φυγής των οικονομικών μεταναστών, συνεχώς διαβάζουμε στον τύπο για φουκαράδες που δεν τα κατάφεραν, όμως των προσφύγων είναι με ακόμη περισσότερους. Άλλο να πνίγεσαι στην προσπάθειά σου να φτάσεις στην απέναντι ακτή και άλλο να σε συλλαμβάνει το καθεστώς στην προσπάθειά σου να ξεφύγεις και να στήνεσαι απέναντι στο εκτελεστικό απόσπασμα (η ταινία ξεκινάει με τη μισή σκηνή της εκτέλεσης και τελειώνει με την άλλη μισή, όπου αποκαλύπτεται και το πρόσωπο του άνδρα που συνελήφθη).
  Μέσα από το σενάριο βλέπουμε όλες τις πιθανές καταστάσεις που μπορεί να αντιμετωπίσει ένας ιρανός πρόσφυγας. Και βέβαια δεν μπορούν να συμβούν όλες στα ίδια άτομα, γι’ αυτό και υπάρχουν καμιά δεκαριά πρόσωπα στο στόρι. Κάποιοι τα καταφέρνουν, κάποιοι όχι. Η περιπέτεια μέχρι να περάσουν τα σύνορα, οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης που ακολουθούν μετά, η πείνα, το κρύο, η κατάθλιψη (η αυτοκτονία είναι μια ακραία περίπτωση), οι δυσκολίες για την αποδοχή τους σε κάποιο κράτος ως πρόσφυγες, είναι καταστάσεις που μπορούσα να φανταστώ. Αυτό που δεν ήξερα είναι η συνεργασία των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας με την αντίστοιχη ιρανική για να συλλαμβάνουν τους πρόσφυγες. Αν δεν γίνει έγκαιρα η καταγγελία στις επίσημες αρχές οι άνθρωπο αυτοί κινδυνεύουν να βρεθούν πίσω στις ιρανικές φυλακές.
  Δεν υπάρχει μόνο το unhappy end, με τη γυναίκα που επιστρέφει από τα ίδια δύσβατα μονοπάτια στην πατρίδα της μαζί με την κόρη της, μετά που ο άντρας της αυτοκτόνησε, αλλά και η ευτυχής συνάντηση των δυο μικρών παιδιών με τους γονείς τους, που είχαν πάρει πριν κάποιους μήνες πολιτικό άσυλο στην Αυστρία.
  Εξαιρετική ταινία, όπως και η ταινία του Reza Allamehzadeh, Guests of hotel Astoria με το ίδιο θέμα, την οποία είδαμε πριν ένα χρόνο.
 

No comments: