Book review, movie criticism

Thursday, December 19, 2013

Lou Ye, Mystery

Lou Ye, Mystery
(2012) 浮城

  Άλλος έχει το όνομα και άλλος τη χάρη. «Καταρρακτώδης βροχή» είναι η πρώτη ταινία του ιρανού Bahram Beizai, αλλά πιο πολλή βροχή βλέπουμε στο «Αίνιγμα της πόλης Φου», που είναι η ακριβής μετάφραση του τίτλου. Ξεμπερδέψαμε με τις ιρανικές ταινίες – στο εξής θα γράφουμε για όσες πέφτουν στα χέρια μας, και δεν θα είναι πολλές αφού έχουμε γράψει για τις περισσότερες των μεγάλων σκηνοθετών – καιρός να ασχοληθούμε και με τις κινέζικες, παράλληλα με την ολοκλήρωση της επανάληψης που κάνω στα κινέζικα.
  Για τον Lou Ye έχουμε ξαναγράψει, και συγκεκριμένα για τις ταινίες του (με τη σειρά που γυρίστηκαν) «Ο ποταμός Σου Τζόου», «Η πορφυρή πεταλούδα», «Το θερινό ανάκτορο» και «Ο ανοιξιάτικος πυρετός». Το «Μυστήριο» είναι η προτελευταία του ταινία.
  Υφολογικά δημιουργεί μια ένταση, με την κάμερα να κινείται συνεχώς. Σεναριακά, έχει μια πλοκή γεμάτη σασπένς. Δυο γυναίκες ένας άντρας, αντιστροφή του γνωστού τραγουδιού αλλά πιο σύμφωνο με την πραγματικότητα, με ένα κοριτσάκι η μια, ένα αγοράκι η άλλη, από τον ίδιο άντρα. Αυτή με το κοριτσάκι είναι η επίσημη. Η άλλη, μηχανορραφώντας, αγωνίζεται να τον κερδίσει.
  Και τον κερδίζει. Η άλλη θα αποχωρίσει. Νοσταλγώντας στη συνέχεια. Όμως την περιμένει κάτι χειρότερο.
  Και αυτή είναι μια απαισιόδοξη ταινία, με τη βροχή να λειτουργεί συμβολιστικά. Εστιάζοντας συχνά με την κάμερα πάνω στα πρόσωπα των ηρωίδων του, ο Λόου Γιε μας μεταβιβάζει την αγωνία και την ένταση με την οποία βιώνουν μια σχέση που φαίνεται αδιέξοδη.
  Πολύ καλή ταινία.  

No comments: