Book review, movie criticism

Tuesday, January 24, 2012

Saman Salur, A few kilos of dates for a funeral

Saman Salur, A few kilos of dates for a funeral (2006)

http://en.wikipedia.org/wiki/Saman_Saloor
http://www.imdb.com/title/tt0922379/

Το φιλμ είναι ασπρόμαυρο, όπου κυριαρχεί το άσπρο του χιονιού. Θέμα είναι η περιθωριοποίηση και η ματαίωση. Οι δυο κεντρικοί ήρωες βρίσκονται σε ένα σταθμό ανεφοδιασμού, ένα βενζινάδικο, αλλά ένα σουρεαλιστικό βενζινάδικο. Δεν βλέπουμε ποτέ κανέναν να σταματάει να γεμίσει. Δεν υπάρχει οίκημα, παρά μόνο ένα παλιό εγκαταλειμμένο λεωφορειάκι στο οποίο μένουν. Ο ένας είναι μονόφθαλμος, παλιός αρσιβαρίστας που γύριζε στις γειτονιές και έκανε επίδειξη. Όταν δεν τα κατάφερε σε μιαν από αυτές τον εγκατέλειψε η φίλη του. Ο άλλος, ελαφρά καθυστερημένος, δέχεται συχνά σφαλιάρες από τον φίλο του. Ένας ταχυδρόμος του πηγαίνει γράμματα σε μια κοπέλα που αγαπά, αδελφή ενός φίλου του στον στρατό. Δεν τολμάει ποτέ να τη συναντήσει. Και όταν το αποφασίζει, αυτή είναι ήδη παντρεμένη με τον ταχυδρόμο. Είναι εξαγριωμένος μαζί του, αλλά αυτός του λέει ότι πρόκειται για άλλη κοπέλα, η δικιά του είχε φύγει από καιρό και δεν ήθελε να του το πει, μην τον πληγώσει. Μάλλον όμως του λέει ψέματα, αφού την κοπέλα δεν την συναντάει.
Η περίπτωση του άλλου είναι εντελώς μακάβρια. Μια γυναίκα είχε παγιδευτεί με το αυτοκίνητό της στο χιόνι και πέθανε. Κάθεται δίπλα της και της μιλάει σαν να είναι η αγαπημένη του. Θέλει να χιονίζει πάντα, ώστε να διατηρείται ανέπαφη. Όμως κάποτε έρχεται ο ήλιος. Αποφασίζει να την παραδώσει σε έναν νεκροθάφτη, ο οποίος με μια νεκροφόρα μαζεύει τα παγωμένα πτώματα κάτω από το χιόνι. Μαζί με τον ταχυδρόμο, είναι ο μοναδικός επισκέπτης τους. Τώρα που έχει φτιάξει ο καιρός θα ανακαλύψει πολλά πτώματα. Του παραγγέλνει να αγοράσει μερικούς χουρμάδες για την κηδεία.
Το έργο τελειώνει με την επόμενη μέρα, κατά την οποία πέφτει άφθονο χιόνι. Τον έχει πιάσει απελπισία. Βιάστηκε να την παραδώσει.
Είναι μια συγκλονιστική ταινία, που δείχνει σε τι αβύσσους μπορεί να βουλιάξει η ανθρώπινη ψυχή.

No comments: