Book review, movie criticism

Monday, March 20, 2017

Daoud Abdel Sayed, Kitkat



Daoud Abdel Sayed, Kitkat (1991)


  Η ταινία θα προβληθεί απόψε (20 Μαρτίου) στις 9 η ώρα στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας, στα πλαίσια του αφιερώματος στον αφρικανικό κινηματογράφο. Αν δεν σκοπεύετε να τη δείτε σας πληροφορώ ότι χάνετε. Μπορείτε να τη δείτε όμως με αγγλικούς υπότιτλους (με αγγλικούς εξάλλου θα προβληθεί και στην ταινιοθήκη) από του Youtube, από όπου την είδα κι εγώ, η τρίτη από ένα μίνι προσωπικό αφιέρωμα στον αφρικανικό κινηματογράφο (Οι άλλες δυο ήταν το «Cairo time» και το «Sambizanga»).
  Comedy, drama, romance χαρακτηρίζει το IMDb την ταινία, και βλέπω ότι έχει βαθμολογία 8,2. (Παρεμπιπτόντως, το «The last face» ανέβηκε από 2,9 στο 3.0). Και βέβαια βασικά είναι κωμωδία, προσφέροντας άφθονο γέλιο με διάφορα κωμικά επεισόδια. Είναι drama, το αγαπημένο μου είδος, καθώς παρουσιάζει ανθρώπινες καταστάσεις και χαρακτήρες, αλλά όχι με την έννοια του δραματικού όπως το εννοούμε στα ελληνικά, κάτι παραπλήσιο του τραγικού, γιατί αλλιώς θα είχαμε ένα οξύμωρο. Και βέβαια έχουμε και το romance.
  Ο Σεΐχ Χοσνί είναι τυφλός, όμως δεν το βάζει κάτω. Γύρω από το πρόσωπό του οικοδομούνται τα περισσότερα χιουμοριστικά επεισόδια. Ένα από αυτά είναι να καβαλήσει μια μηχανή, σπέρνοντας τον πανικό στο πέρασμά του. Τη δεύτερη φορά όμως, μετά από ένα ευτυχισμένο happy end, πέφτει με τη μηχανή, έχοντας το γιο του πίσω, στο Νείλο. Φυσικά δεν πρόκειται να πνιγούν.
  Ένα ακόμη χιουμοριστικό επεισόδιο είναι που καθοδηγεί έναν άλλο τυφλό, παριστάνοντας ότι βλέπει. Τα καταφέρνει μια χαρά. Όταν κάποια στιγμή αποκαλύπτεται καθώς κωπηλατούν χωρίς να έχουν λύσει τη βάρκα, ο τυφλός γελάει καλόκαρδα. Ούτε που του είχε περάσει από το μυαλό.
  Εξαιρετική κωμωδία, όσοι ξέρετε αγγλικά δεν πρέπει να τη χάσετε.

No comments: