Book review, movie criticism

Thursday, March 16, 2017

Jean Pierre Darden, La fille unconnue ( Το άγνωστο κορίτσι, 2016)



Jean Pierre Darden, La fille unconnue ( Το άγνωστο κορίτσι, 2016)


  Από σήμερα στους κινηματογράφους
  Υπάρχει η αναζήτηση του holy grail, υπάρχει η αναζήτηση του κρυμμένου θησαυρού, υπάρχει η αναζήτηση του δολοφόνου, αλλά η αναζήτηση της ταυτότητας μιας πεθαμένης γυναίκας είναι κάτι καινούριο.
  Αυτό είναι το θέμα της ταινίας «Το άγνωστο κορίτσι» του Ζαν Πιέρ Νταρντάν.
  Η Jenny είναι εξαιρετική γιατρός. Μια λαμπρή καριέρα ανοίγεται μπροστά της σε μια πολύ καλή κλινική.
  Όμως κάτι πάει στραβά. Στις 8.05΄ κάποιος κτυπάει το κουδούνι. Τελειώνουν με τον τελευταίο ασθενή τους. –Μην ανοίγεις, λέει στον βοηθό της. Και δεν ανοίγει.
  Τι πήγε στραβά;
  Αυτός που κτύπησε το κουδούνι ήταν μια νεαρή μαύρη, που αργότερα βρέθηκε νεκρή. Κάποιος την κυνηγούσε, και στην προσπάθειά της να ξεφύγει κτύπησε το κουδούνι του ιατρείου. Δεν της άνοιξαν, και αυτό απέβη μοιραίο γι’ αυτήν.
  Και για την Jenny. Νοιώθει φοβερές τύψεις. Η κοπέλα δεν βρέθηκε με κανένα στοιχείο ταυτότητας πάνω της. Θα ξεκινήσει την αναζήτηση για την ανακάλυψη της ταυτότητάς της. Θα πληρώσει για τον τάφο της, για μια δεκαετία, ελπίζοντας ότι θα ανακαλυφθεί η ταυτότητά της και θα βρεθούν οι δικοί της. Επίσης οι τύψεις της θα την οδηγήσουν να αρνηθεί τη θέση στην κλινική αυτή και να παραμείνει στο δημοτικό ιατρείο, με μικρότερες αποδοχές.
  Πάνω στην αναζήτηση αυτή οικοδομείται το σασπένς του έργου. Θα ανακαλύψει την ταυτότητά της τελικά; Και μια και η αφηγηματική αναμονή είναι ότι θα τα καταφέρει, με ποιο τρόπο θα τα καταφέρει;
  Τελικά δεν θα την ανακαλύψει η ίδια αλλά η αστυνομία. Στην προσπάθειά της όμως συμβαίνουν διάφορα επεισόδια, με αρκετές ανατροπές. Η κορυφαία ανατροπή βρίσκεται στο τέλος, που ακολουθείται και από ένα απροσδόκητο.
  Δεν είναι μόνο η κοπέλα που νοιώθει τύψεις για αυτό τον θάνατο, είναι και δυο άλλα άτομα. Ποια είναι αυτά;
  Για να το μάθετε δεν έχετε παρά να δείτε την ταινία. Είναι εξαιρετική, με μια όμορφη ταλαντούχα ηθοποιό, την Adèle Haenel.   

No comments: