Book review, movie criticism

Thursday, March 9, 2017

Fatih Akin, Tschick (Goodbye Berlin, 2016)



Fatih Akin, Tschick (Goodbye Berlin, 2016)

   
 Η ταινία παίζεται στους κινηματογράφους.
  Ο Φατίχ Ακίν είναι από τους αγαπημένους μου σκηνοθέτες και νομίζω ότι έχω δει όλα τα έργα του. Μετά την προπέρσινη «Μαχαιριά» που αναφερόταν στη γενοκτονία των αρμενίων μας δίνει στη συνέχεια ένα εντελώς διαφορετικό έργο. Πρόκειται για ένα νεανικό road movie με δυο δεκατετράχρονους νεαρούς, τον Μάικ και τον Τσικ που δίνει και το όνομα στην ταινία, και μια μεγαλύτερη κοπέλα, την Ίζα, που θα προστεθεί για λίγο στην παρέα τους. Η ταινία είναι μεταφορά από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Wolfgang Herrndorf, που κυκλοφορεί και σε ελληνική μετάφραση με τον τίτλο «Βερολίνο, γεια» από τις εκδόσεις Κριτική.
  Αφηγητής είναι ο Μάικ. Η μητέρα του είναι αλκοολική, περίπου σε διάσταση με τον πατέρα του που τα έχει με μια νεαρή. Δεν είναι ο αστεράτος μαθητής, ούτε ο ωραίος που θα έχει κατακτήσεις. Όμως είναι ερωτευμένος με την πιο όμορφη κοπέλα της τάξης τους, την Τατιάνα. Σε λίγο έχει τα γενέθλιά της. Σαν γενέθλιο δώρο της φτιάχνει το πορτραίτο. Όμως δεν θα τον καλέσει· αυτόν και τον Τσικ, ένα νεαρό από τη Ρωσία, με τατάρικα χαρακτηριστικά, ορφανό όπως θα μάθουμε στο τέλος. Συνειδητά περιθωριακός, έχει κουρεμένο το κεφάλι του αφήνοντας ένα τσουλούφι. Είναι όμως αστεράτος μαθητής, στα μαθηματικά είναι ο μόνος που παίρνει Α+. Αλλά όπως θα διαπιστωθεί, και στη λογοτεχνία είναι καλός. Για την πυξίδα έχει διαβάσει στο Steppenwolf. –Δεν είναι συγκρότημα; Του λέει ο Μάικ. –Βλάκα, του απαντάει ο Τσικ.
  Θα κλέψει ένα λάντα και θα πάρει παρέα και τον Μάικ. Θα τους παρακολουθήσουμε σε αρκετά επεισόδια, καθώς ψάχνουν να βρουν να φάνε, βενζίνη για το αυτοκίνητο και να ξεφύγουν από την αστυνομία. Προορισμός είναι ο παππούς του Τσικ, σε ένα πολύ μακρινό μέρος. Η Ίζα που θα προστεθεί στην παρέα θα τους αποχωριστεί σε λίγο, όταν πέφτει πάνω σε ένα πούλμαν που πηγαίνει στην Πράγα. Εκεί βρίσκεται η αδελφή της. Θα ζητήσει από τον Μάικ τριάντα ευρώ. Θα της τα δώσει. Θα τον ανταμείψει με ένα φιλί. Πιο πριν ίσως να είχαν κάνει έρωτα, αν δεν επέστρεφε ο Τσικ που είχε πάει για αναζήτηση τροφίμων.
  Η ταινία ξεκινάει in media res, δείχνοντας τον Μάικ με καταματωμένο πρόσωπο για τη δημιουργία του απαραίτητου «σασπένς του πώς» κατέληξε εκεί. Είχαν ένα ατύχημα με ένα φορτηγατζή που ήθελε να τους συνεριστεί στην κόντρα. Ο Τσικ θα το σκάσει ενώ ο Μάικ θα οδηγηθεί στο δικαστήριο. Θα ξεμπλέξει;
  Όπως και να έχει, αυτό το ταξίδι ήταν ένα ταξίδι ενηλικίωσης. Δεν θα είναι πια ο ίδιος. Και οι συμμαθητές του θα τον βλέπουν διαφορετικά.
  Πολύ καλή ταινία, οι πιτσιρικάδες θα ενθουσιαστούν ενώ οι μεγάλοι θα τη δουν πολύ ευχάριστα.
  Πρέπει να ξαναδιαβάσω τον «Τομ Σώγιερ» και τον «Χώκλμπερι Φιν».

No comments: