Book review, movie criticism

Thursday, September 21, 2017

Дзига Вертов, Кино-Глаз (Dziga Vertov, Kino glaz, 1924) και Киноправда Νο. 21 (1925)

Дзига Вертов, Кино-Глаз (Dziga Vertov, Kino glaz, 1924) και  Киноправда Νο. 21 (1925)



Από σήμερα στην Αλκυονίδα και στο Στούντιο.
  Μπορείτε να δείτε το Kino glaz στο youtube με αγγλικούς υπότιτλους (και το Kinopravda, αλλά με ρώσικους μεσότιτλους).
  Έχουμε ήδη γράψει για δυο ταινίες του Βερτόφ, τον «Άνθρωπο με την κινηματογραφική μηχανή» και τον «Ενθουσιασμό».
  Το «Κινηματογραφικό μάτι» είναι μια ταινία σταθμός στην ιστορία του κινηματογράφου. Είναι η πρώτη ταινία στον κόσμο που θα γυριστεί χωρίς την συμμετοχή ηθοποιών, κοστουμιών, σκηνογράφων και μακιγιέρ. Ο ίδιος ο Βερτόφ δεν θα χρειαστεί πλατό σε στούντιο και ντεκόρ, γιατί οι ήρωες της ταινίας θα ζουν στην πραγματική ζωή.
  Οι ήρωες της ταινίας είναι κυρίως οι πιονιέροι, που κατασκηνώνοντας κοντά σε ένα χωριό βοηθούν τους κατοίκους του. Παρακολουθούμε και τη ζωή στο χωριό. Στην αρχή της ταινίας τους βλέπουμε σε ένα γλέντι.
  Ένα ακόμη χαρακτηριστικό της ταινίας είναι οι αντίστροφες προβολές. Έτσι βλέπουμε από τα εντόσθια που μπαίνουν στην κοιλιά του βοδιού μέχρι την επιστροφή του στο στάβλο, και το ψωμί που επιστρέφει στον φούρνο, μετά γίνεται ζυμάρι, μετά αλεύρι κ.λπ.

  Το ενδιαφέρον βέβαια εστιάζεται στη δεύτερη ταινία, μικρού μήκους, για εμάς τους θαυμαστές του Λένιν που μας τον δείχνει σε διάφορες φάσεις της ζωής του, από την απόπειρα δολοφονίας του μέχρι το θάνατό του. Βλέπουμε τον νεκρό του, σκηνές από την κηδεία του, και τα υψηλόβαθμα στελέχη που παραβρέθηκαν. Είδαμε τον Στάλιν, αλλά και ένας Γιαροσλάβσκι μας φάνηκε ίδιος ο Τρότσκι. Αναρτώ τη φωτογραφία, εσείς τι λέτε;  

No comments: