Book review, movie criticism

Thursday, September 7, 2017

«Συνομιλώντας» με τον Μπόρχες

 Διαβάζω το παρακάτω απόσπασμα από τον Μπόρχες που ανάρτησε ο φίλος μου ο Πολ. Θα το παραθέσω και θα «συνομιλήσω» μαζί του, συμφωνώντας και συμπληρώνοντας.
«Θεωρώ τον εαυτό μου κυρίως αναγνώστη. Όπως γνωρίζετε, έχω τολμήσει την περιπέτεια της γραφής. Αλλά πιστεύω πως αυτά που έχω διαβάσει είναι πολύ πιο σημαντικά απ’ αυτά που έχω γράψει. Γιατί κάποιος διαβάζει αυτά που του αρέσουν - ωστόσο γράφει όχι αυτά που θα ήθελε να γράψει, αλλά αυτά που είναι ικανός να γράψει».  
«Θεωρώ τον εαυτό μου κυρίως αναγνώστη» (κι εγώ, και επί πλέον θεατή ταινιών). Όπως (οι περισσότεροι ελπίζω) γνωρίζετε, έχω τολμήσει την περιπέτεια της γραφής (κι εγώ). Αλλά πιστεύω πως αυτά που έχω διαβάσει είναι πολύ πιο σημαντικά απ’ αυτά που έχω γράψει (Αυτό είναι αυτονόητο, ακόμη και για έναν Μπόρχες). Γιατί κάποιος διαβάζει αυτά που του αρέσουν – ωστόσο γράφει όχι αυτά που θα ήθελε να γράψει, αλλά αυτά που είναι ικανός να γράψει» (Αυτό που ξέρω για μένα, είναι ότι αυτό που μπορώ να γράφω ικανοποιητικά είναι κριτικές. Το ότι θα γράψω μια κριτική για ένα βιβλίο ή για μια ταινία, είναι για μένα ένα πρόσθετο κίνητρο για να διαβάσω το βιβλίο και να δω την ταινία).


No comments: