Book review, movie criticism

Thursday, September 28, 2017

Andy Muschietti, It (Το αυτό, 2017)

Andy Muschietti, It (Το αυτό, 2017)


  Από σήμερα στους κινηματογράφους.
  Ο φρουρός στην «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, όταν έρχεται να ανακοινώσει στον Κρέοντα ότι συνέλαβαν την Αντιγόνη να θάβει τον Πολυνείκη, ενώ πιο πριν του είχε πει «Αν με ξαναδείς στα μάτια σου να με γράψεις» (κάτι τέτοιο τέλος πάντων), του λέει:  
Ἄναξ, βροτοῖσιν οὐδέν ἐστ' ἀπώμοτον·
ψεύδει γὰρ ἡ 'πίνοια τὴν γνώμην· ἐπεὶ
σχολῇ ποθ' ἥξειν δεῦρ' ἂν ἐξηύχουν ἐγὼ
ταῖς σαῖς ἀπειλαῖς αἷς ἐχειμάσθην τότε.
Βασιλιά μου, ποτέ δεν πρέπει να ορκίζεσαι, γιατί μπορεί να φανείς επίορκος μετά από σκέψη. Εγώ είχα ορκισθεί ότι δεν θα ξαναρχόμουν εδώ, επειδή είχα τρομάξει από τις απειλές σου.
  Εγώ βέβαια δεν ορκίστηκα, αλλά στην ανάρτησή μου για το «Κύμα» είχα γράψει ότι δεν πρόκειται να ξαναδώ ταινία τρόμου γιατί με ρίχνει ψυχολογικά, και ένας λόγος γι’ αυτό είναι το unhappy end που υπάρχει στις περισσότερες. Και πριν αλέκτωρ φωνήσει τρις (την ανάρτηση την έκανα πριν τέσσερις μέρες), είδα χθες «Το αυτό», ταινία τρόμου, αλλά και θρίλερ.
  Καλά έκανα και την είδα.
  Ένας λόγος που με παρέσυρε να τη δω ήταν ότι επρόκειτο να αρχίσει να προβάλλεται την επόμενη Πέμπτη, δηλαδή από σήμερα που κάνω την ανάρτηση, στους κινηματογράφους.
  Ένας δεύτερος λόγος είναι η υψηλή της βαθμολογία στο IMDb, ενώ βλέπω ότι οι περισσότερες ταινίες τρόμου έχουν πολύ χαμηλή βαθμολογία.
  Μου άρεσε πολύ.
  Ένας λόγος που μου άρεσε είναι ότι έχει happy end. Θα το κάνω το σπόιλερ, κανείς από τους κεντρικούς ήρωες δεν πεθαίνει.
  Ένας δεύτερος λόγος είναι ότι οι κεντρικοί ήρωες είναι νεαροί, περίπου δεκαπεντάρηδες. Έξι αγόρια και ένα κορίτσι. Ο ένας είναι τραυλός, ο άλλος παχύσαρκος, losers όλοι τους, και αντιμετωπίζουν το bullying τριών μεγαλύτερων αγοριών, τα οποία κάποια στιγμή θα το πληρώσουν. Όσο για το κορίτσι, ας μην το μαρτυρήσουμε.
  Ένας τρίτος λόγος: το συνεσταλμένο εφηβικό φλερτ με το κορίτσι ήταν πολύ χαριτωμένο.
  Το «κακό» μασκαρεύεται σε κλόουν και παρασύρει τον κόσμο, κυρίως παιδιά, και τους μετατρέπει σε κάτι σαν ζόμπι. Πού βρίσκεται η δύναμή του;
  Πάλι θα παραθέσω από τον κόσμο της λογοτεχνίας.
Τους Λαιστρυγόνας και τους Κύκλωπας,
τον άγριο Ποσειδώνα δεν θα συναντήσεις,
αν δεν τους κουβανείς μες στην ψυχή σου,
αν η ψυχή σου δεν τους στήνει εμπρός σου.
  Την «Ιθάκη» του Καβάφη τη διδαχτήκατε (ελπίζω) στο σχολείο.
  Αλλά πολλά είπα, αξίζει να δείτε την ταινία, ακόμη και εσείς που, όπως εγώ, δεν σας αρέσει το είδος.

  

No comments: