Book review, movie criticism

Thursday, September 21, 2017

Kai Wessel, Nebel im August (Ομίχλη τον Αύγουστο, 2016)

Kai Wessel, Nebel im August (Ομίχλη τον Αύγουστο, 2016)


  Συγκλονιστική ταινία, που έχει να κάνει με τους ναζί. Έχουμε δει ταινίες για το ολοκαύτωμα (μόλις χθες τον «Παράδεισο» του Αντρέι Κοντσαλόφσκι, κι αυτή συγκλονιστική, θα αναρτήσουμε την ερχόμενη Πέμπτη που θα παίζεται στις αίθουσες), έχουμε δει για την εξέγερση στο γκέτο της Βαρσοβίας,  για τη διάσωση εβραίων, αλλά για το πρόγραμμα της ευθανασίας των ναζί δεν έχω ξαναδεί.
  Με αφετηρία το πραγματικό γεγονός του τσιγγανόπαιδου  Έρνστ Λόσσα που θανατώθηκε στις 9 Αυγούστου το 1944, απόλυτα υγιής όμως τσιγγάνος,  ο Robert Domes γράφει ένα μυθιστόρημα και ο Holger Karsten Schmidt το σενάριο πάνω στο οποίο ο Kai Wessel θα γυρίσει την ταινία του.
  Με επίκεντρο τον Έρνστ και την Ναντλ (φανταστικό πρόσωπο το κοριτσάκι όπως διαβάζουμε στα γράμματα τέλους) παρακολουθούμε τις μεθόδους με τις οποίες εξόντωναν τους τροφίμους σ’ αυτό το σανατόριο. Ο διευθυντής, ένας βοηθός του και μια νοσοκόμα, διαβάζουμε στα γράμματα τέλους ότι καταδικάστηκαν, αλλά με πολύ μικρές ποινές. Επίσης ότι 200.000 άτομα εξοντώθηκαν στο πρόγραμμα ευθανασίας των ναζί.
  Και κάτι που μας άρεσε, η ανατροπή ενός στερεότυπου. Από τα παραμύθια ξέρουμε για την όμορφη νεράιδα και την άσχημη μάγισσα. Εδώ βλέπουμε την σατανική αλλά όμορφη νοσοκόμα να είναι το εκτελεστικό όργανο της ευθανασίας και την όχι όμορφη αλλά πονόψυχη νοσοκόμα να κρύβει στο δωμάτιό της ένα κοριτσάκι που ήταν στη λίστα για να θανατωθεί.
  Μην τη χάσετε αυτή την ταινία.

   

No comments: