Book review, movie criticism

Thursday, September 7, 2017

Wim Wenders, Im lauf der Zeit (Kings of the road, Στο πέρασμα του χρόνου, 1974)

Wim Wenders, Im lauf der Zeit (Kings of the road, Στο πέρασμα του χρόνου, 1974)


Από σήμερα στους κινηματογράφους, σε επανέκδοση.
  Μετά τη «Λάθος κίνηση» ο Βιμ Βέντερς επιστρέφει στο ασπρόμαυρο της «Αλίκης στις πόλεις». Όμως ο Rüdiger Vogler που πρωταγωνιστεί και στις τρεις ταινίες του εδώ αφήνει μουστάκι. Και από άνθρωπος της πένας που ήταν σ’ αυτές (δημοσιογράφος και επίδοξος συγγραφέας) εδώ γίνεται ένας επισκευαστής μηχανών κινηματογραφικής προβολής. Γυρνάει τη Γερμανία με ένα βαν, πηγαίνοντας όπου τον καλούν.
  Καθώς είναι σταματημένος στην άκρη ενός δρόμου βλέπει ένα ΙΧ να ορμάει μέσα στο ποτάμι. Βουλιάζει σιγά σιγά, όμως ο οδηγός του προλαβαίνει και βγαίνει, παίρνοντας μαζί του και τη βαλίτσα του. Αστεία απόπειρα αυτοκτονίας, δεν υπήρχε πιθανότητα να πετύχει. Όμως η πρόθεση είναι που μετράει, η πρόθεσή του να αυτοκτονήσει μετά την εγκατάλειψή του από τη γυναίκα του. Θα τον πάρει μαζί του. Σε λίγο θα συναντήσουν κάποιον απελπισμένο που η γυναίκα του αυτοκτόνησε μετά από ένα καυγά που είχαν. Θα μείνει για λίγο μαζί τους.
  Ο Vogler θα συναντήσει και μια γυναίκα. Θα την φλερτάρει. Ζει μόνη με την κόρη της. Δουλεύει ταμίας στο σινεμά της γιαγιάς της. Θα φτιάξει την μηχανή προβολής που είχε κάποιο πρόβλημα. Παρά το ότι την φλέρταρε αρχικά δεν θα κάνει έρωτα μαζί της, κάτι που αυτή περίμενε. Όταν αυτός φεύγει, αυτή είναι έτοιμη να βάλει τα κλάματα.
  Λιγότερους μοναχικούς συναντάμε εδώ, στο μεγαλύτερο μέρος της ταινίας βλέπουμε το δίδυμο αυτό. Στο τέλος όμως θα τσακωθούν. Δεν ήταν κανένας φοβερός τσακωμός, όμως το γυαλί έσπασε που λέμε. Ο άλλος θα σηκωθεί να φύγει. Και θα μείνει πάλι μόνος του.
  Αυτή η τριλογία road movie του Βιμ Βέντερς θα μπορούσε να ονομαστεί «Η τριλογία της μοναξιάς».
   

  

No comments: