Book review, movie criticism

Friday, September 22, 2017

Rodrigo Grande, Al final del tunel (Στο τέλος του τούνελ, 2016)

Rodrigo Grande, Al final del tunel (Στο τέλος του τούνελ, 2016)


Από χθες στους κινηματογράφους.
  Σε χθεσινή ανάρτησή μου («Το κύμα», παίζεται κι αυτό από χθες στους κινηματογράφους) έγραψα, σε σχέση με τη διαφορά ταινιών τρόμου και θρίλερ (αν και, βέβαια, πολλές φορές μια ταινία εντάσσεται και στα δυο είδη, όπως το «Ιt» που θα προβληθεί την επόμενη Πέμπτη), ότι στις πρώτες έχουμε γενικά unhappy end ενώ στις δεύτερες happy end. Συνήθως το happy end είναι η τιμωρία των κακών, αλλά καμιά φορά το ξεπερνάει με την ευόδωση ενός ρομάντζου. Είναι η περίπτωση του «Τέλους του τούνελ» του αργεντινού Rodrigo Grande.
   O Joaquin είναι παράλυτος, σε καροτσάκι. Πληροφορικάριος, ασχολείται κάθε μέρα στο υπόγειό του. Κάποια στιγμή έρχεται η Μπέρτα με το κοριτσάκι της. Είχαν διαβάσει την αγγελία του ότι ενοικιάζεται ένα δωμάτιο στην ταράτσα της σπιταρόνας του.
  Η Μπέρτα είναι χορεύτρια, αλλά εργάζεται ως στρίπερ. Το εξάχρονο κοριτσάκι της είναι μουγγό εδώ και δυο χρόνια. Τι να συνέβη άραγε και βουβάθηκε; (Θυμήθηκα εδώ το μουγγό αγοράκι στο «Sole a catinelle»).
  Κάποια στιγμή ο Joaquin ακούει θόρυβους από δίπλα. Τι να συμβαίνει άραγε;
  Εξπέρ στα ηλεκτρονικά καθώς είναι, θα παρακολουθήσει και θα καταγράψει στο λάπτοτ του τα τεκταινόμενα. Κάποιοι ετοιμάζουν μια ληστεία. Σκάβουν ένα τούνελ για να φτάσουν σε μια παρακείμενη τράπεζα.
  Θα τα καταφέρουν άραγε;
  Η ειδολογική αναμονή είναι πώς όχι. Και βέβαια δεν θα τα καταφέρουν. Όμως μέχρι την τελική κατάληξη θα βρεθούμε μπροστά σε πολλά επεισόδια με άφθονο σασπένς και ανατροπές. Ο σκηνοθέτης που υπογράφει και το σενάριο είναι εξαιρετικά επινοητικός. Βλέπουμε ασήμαντες λεπτομέρειες (το χάσιμο ενός ρολογιού) που, επίσης ειδολογικά, δημιουργούν το σασπένς ότι αυτό δεν είναι άσχετο με την οικονομία του έργου, κάπου θα οδηγήσει. Όμως σε τι;
  Όταν η Μπέρτα λέει ότι θέλει να σκοτώσει τον κακό που εξαιτίας του μουγγάθηκε το κοριτσάκι της (στο μεταξύ αυτό μιλάει με το σκυλί του Joaquin) η ειδολογική αναμονή είναι ότι πράγματι αυτή θα τον σκοτώσει, όσο και αν στην πλοκή βρίσκεται περίπου εκτός της σύγκρουσης των κακών με τον Joaquin.
  Έγραψα στην ανάρτηση στην οποία αναφέρθηκα παραπάνω ότι τα θρίλερ είναι καλύτερα να τα βλέπετε στις μεταμεσονύχτιες ώρες αν δεν θέλετε να πέσετε αμέσως για ύπνο γιατί φάγατε αργά, και οι γιατροί συμβουλεύουν (ο καρδιολόγος μου μού το επανέλαβε πριν λίγες μέρες) να μην πέφτουμε για ύπνο πριν περάσουν δυο ώρες από το φαγητό. Σίγουρα θα σας κρατήσουν ξύπνιους, εκτός πια κι αν είναι τόσο κακά. Εγώ σας συνιστώ να δείτε την ταινία, αλλά αν δεν έχετε χρόνο και την βρείτε αργότερα σε dvd, καλύτερα είναι να τη δείτε τέτοιες ώρες, ή έστω μετά το βραδινό σας φαγητό. Εξάλλου η διάρκειά της είναι ακριβώς δυο ώρες.


No comments: