Book review, movie criticism

Wednesday, November 14, 2018

Xiao Feng (萧锋), Air strike (大轰炸 大轰炸 2018)


Xiao Feng (萧锋), Air strike (轰炸 轰炸 2018)


  Ο μεγάλος βομβαρδισμός είναι ο κινέζικος τίτλος.
  Έχω γράψει πρόσφατα, στην ανάρτησή μου για το «Beach red», ότι μου αρέσουν οι πολεμικές ταινίες. Εδώ θα προσθέσω τώρα ότι μου αρέσει ιδιαίτερα είναι υποείδος, οι ταινίες που έχουν να κάνουν με αερομαχίες. Και βέβαια παρακολουθώ και τους σκηνοθέτες χουα τσιάο, της διασποράς, όπως και κάθε ταινία που έχει σαν θέμα την Κίνα και ας μην είναι κινέζος ο σκηνοθέτης της.
  Το θέμα το είδα πρόσφατα σε μια άλλη ταινία, αλλά δεν μπορώ να θυμηθώ πoια ήταν αυτή κι αν αρχίσω να την ψάχνω μπορεί να χάσω το χρόνο μου χωρίς να καταφέρω να τη βρω. (Τη βρήκα τυχαία, συγχρονική με τα γεγονότα, του 1942, με τον John Wayne, έχει τίτλο "Flying tigers").
  Η Ιαπωνία επιτίθεται στην Κίνα το 1937. Η Αμερική ξέρει ότι η Ιαπωνία είναι εχθρός της, αλλά το Περλ Χάρμπορ απέχει τέσσερα χρόνια, δεν έχει εμπλακεί ακόμη σε πόλεμο μαζί της. Πρέπει όμως να βοηθήσει την Κίνα. Στέλνονται πιλότοι μισθοφόροι για να εκπαιδεύσουν τους κινέζους πιλότους, για να μην μπορούν να κατηγορηθούν από τους Γιαπωνέζους για εχθρικές ενέργειες εναντίον τους.
  Ο Σιάο Φενγκ, κινέζος σκηνοθέτης, χρησιμοποιεί στο cast του μεγάλο αριθμών κινέζων. Επίσης σε αντίθεση με την ταινία στην οποία αναφέρθηκα, δείχνει περισσότερο τη φρίκη των βομβαρδισμών. Ακόμη χρησιμοποιεί στην πλοκή έναν πράκτορα, δίνοντάς της έτσι ένα ιδιαίτερο σασπένς.
  Τελικά η ψηφιακή τεχνολογία κάνει πολύ πιο εντυπωσιακές τις αερομαχίες, που όμως δίνουν την αίσθηση του εντελώς ψεύτικού.

No comments: