Book review, movie criticism

Sunday, November 18, 2018

Kenji Mizoguchi (溝口 健二, 1998-1956) 5. 1933 Cascading White Threads/White Threads of the Waterfall/The Water Magician (滝の白糸 Taki no Shiraito)


Kenji Mizoguchi (溝口 健二, 1998-1956) 5. 1933 Cascading White Threads/White Threads of the Waterfall/The Water Magician (滝の白糸 Taki no Shiraito)


  Taki no Shiraito είναι το όνομά της. Είναι performer, κάνει κάτι επιδείξεις με νερό, εξ ου και οι αγγλικοί τίτλοι. Ερωτεύθηκε τον αμαξά που τη μετέφερε. Εξαιρετικές οι σκηνές που δείχνουν τον τρόπο που τον φλερτάρει.
  Από οικογένεια σαμουράι, μένοντας ορφανός έπρεπε να δουλέψει. Το όνειρό του ήταν να σπουδάσει νομική. Η Σιράιτο τον ενισχύει οικονομικά να σπουδάσει. Σε αντάλλαγμα; Να θελήσει η μοίρα να την αγαπήσει.
  Δεν θα ξεχάσει ποτέ τις θυσίες που έκανε γι’ αυτόν, το λέει συχνά στη σπιτονοικοκυρά του, η οποία της το μεταφέρει όταν…
  Όταν πηγαίνει να τον δει για τελευταία φορά. Καθώς ήταν χειμώνας και οι παραστάσεις είχαν σταματήσει, πιέστηκε οικονομικά. Πιο πριν είχε δώσει χρήματα σε μια γυναίκα και ένα ζευγάρι του θιάσου που τα είχαν ανάγκη, χωρίς να υπολογίσει την οικονομική στενότητα που την περίμενε. Δανείστηκε από τοκογλύφο αλλά το αντάλλαγμα ήταν βαρύ, να πέσει στην αγκαλιά του. Τι να κάνει, έπρεπε να βρει επειγόντως χρήματα, ήδη είχε στείλει λιγότερα χρήματα στον αγαπημένο της την προηγούμενη φορά απολογούμενη. Ο τοκογλύφος είχε κανονίσει να την παρακολουθήσουν και να της κλέψουν τα χρήματα που θα της έδινε, όπως και έγινε. Αυτή, αγανακτισμένη, καταλαβαίνοντας τι της είχε σκαρώσει, πηγαίνει και του τα ζητάει πίσω. Στο χέρι της κρατάει το μαχαίρι που είχε πέσει από τη ζώνη ενός από τους ληστές. Αυτός πηγαίνει να την βιάσει και δεύτερη φορά και αυτή τον σκοτώνει. Αρπάζει τα χρήματα και πηγαίνει στο Τόκιο. Θέλει να τον δει για τελευταία φορά, ξέροντας ότι θα τη συλλάβουν και θα την καταδικάσουν σε θάνατο. Λείπει. Τα δίνει στη σπιτονοικοκυρά του, και από αυτήν μαθαίνει ότι ήταν πάντα στη σκέψη του.
  Η ιστορία εξελίσσεται σε μελόδραμα, με την απίθανη σύμπτωση να είναι αυτός ο εισαγγελέας στη δίκη της. Θέλει να παραιτηθεί, αυτός φταίει για την κατάστασή της, πρέπει να καθίσει δίπλα της, σαν κατηγορούμενος. Τον μεταπείθει. Θέλει να υλοποιηθεί το όνειρό της, να τον δει επιτυχημένο στη ζωή.
  Και πάλι το μοτίβο της αυτοθυσίας της γυναίκας για τον άνδρα, στο οποίο αναφέρθηκα το καλοκαίρι μιλώντας για μια πραγματική περίπτωση αυτή τη φορά και όχι μυθοπλασίας: η χωριανή μου η Μαίρη Πολυχρονίδη, στην πυρκαγιά στο Μάτι έμεινε κοντά στον ανάπηρο σύζυγό της που δεν μπορούσε να μετακινηθεί και πέθανε μαζί του.
  Ο μεγάλος έρωτας έχει βαθιές ρίζες και η απώλειά του δεν γιατρεύεται. Λίγους μήνες μετά την εκτέλεσή της ο αγαπημένος της αυτοκτόνησε.
  Η ταινία συνοδεύεται από benshi, δηλαδή αφηγητές. Οι benshi δεν διαβάζουν μόνο τους μεσότιτλους σαν να είναι οι ίδιοι οι χαρακτήρες (έτσι γίνεται στο Νο και στο Καμπούκι), λένε και ατάκες που θα μπορούσαν να υπάρχουν σε μεσότιτλους αλλά που όμως θα βάραιναν την ταινία. Επίσης σχολιάζουν και γεμίζουν τα αφηγηματικά κενά, εγγενή στην τέχνη του κινηματογράφου.
    Τρυφερή και συγκινητική ταινία, θεωρείται από τις καλύτερες του βωβού Μιτζογκούτσι. 
    Την ταινία μπορείτε να τη δείτε στο youtube με αγγλικούς υπότιτλους.


No comments: